Ciutat

Els sabadellencs posen deures al futur govern: l’espai públic, el trànsit i la seguretat són els reptes post 28-M

Sabadell vista aèrea vista ocell

El manteniment dels carrers, la neteja, el trànsit i la seguretat són els ítems que més preocupen els veïns de Sabadell

Més 155.000 sabadellencs estan cridats a les urnes el pròxim diumenge 28 de maig, però abans posen deures al futur govern municipal que entomi les regnes de Sabadell: més manteniment i accessibilitat dels carrers, reforç de la neteja, pacificació del trànsit a alguns punts crítics de la ciutat i blindar la seguretat a Sabadell. Els veïns de la nostra ciutat han fet la seva carta als polítics municipals i aquests són els principals resultats de l’enquesta en línia que ha elaborat el Diari, amb una mostra de 559 sabadellencs.

La principal preocupació dels enquestats, que podien respondre fins a tres grans blocs, és el manteniment dels carrers i l’enllumenat públic (34,9%), seguit de la neteja viària  (34,7%), retirada de grafitis i cartells enganxats a la via pública; la circulació i el trànsit (34,3%) i la seguretat als seus barris (34%). A més distància es troba la preocupació per accedir a l’habitatge, especialment entre els sabadellencs més joves (28,7%), i la protecció del patrimoni (23,6%). 

Un dels blocs d’habitatges de lloguer social de Sabadell / V. CASTILLO

En què es concreten, aquestes demandes? Pel que fa a l’espai públic, el bon estat dels carrers i l’accessibilitat és un dels temes candents. Però també hi ha d’altres assignatures que els veïns creuen que Sabadell ha de superar. L’impuls de les zones verdes, amb noves zones d’ombra amb fileres arbrat i arreglar algunes voreres que estan “fetes malbé”: “Cal fer quelcom amb les voreres del carrer La Lluna i senyalitzar bé la travessia amb carrer De les Comèdies per reduir la velocitat dels cotxes”, demana una de les enquestades.

Un altre sabadellenc apunta en una altra direcció: reparar les voreres del carrer Unió i un tram del carrer de l’Estrella. Uns comerciants de la Creu Alta també proposen ampliar les voreres de la via Massagué per impulsar els seus negocis. “Ens ajudaria a dinamitzar molt més la zona”, suggereixen.

La Gran Via i altres vies principals

Un dels focus del debat es troben precisament en el futur de la Gran Via. La seva pacificació està en debat, però coincideixen que cal drenar la principal artèria de Sabadell i reduir la congestió. De fet, aquesta via de més de set quilòmetres acull diàriament més de 22.100 vehicles, mil vehicles cada hora, i és el màxim punt de congestió viària de la nostra ciutat, segons les darreres dades municipals. També hi ha altres artèries que acullen una alta densitat de vehicles, com ara la carretera B-124 i la rambla d’Ibèria.

Vista de la Gran Via / VÍCTOR CASTILLO

En aquest sentit, els veïns enquestats reclamen fixar la mirada cap a altres vies que acullen centenars de cotxes cada dia i  la pacificació d’alguns eixos viaris centrals: menys trànsit a l’avinguda d’Estrasburg o a les carreteres de Barcelona i Terrassa. També han fet una menció als carrers del Centre. “Els carrers de Sant Joan i de Doctor Puig semblen una carretera comarcal”, critica un veí de la zona.

Menys cotxes, però més aparcament. Aquest també és un dels ítems més demandats a l’enquesta, especialment entre els residents del Centre, Covadonga i la Creu Alta, complementat amb un reforç dels autobusos urbans: més freqüències a la línia 7 i “ampliar el recorregut d’autobusos a la Ronda Jean Monnet” pel creixement de veïns al barri de Can Gambús.

Cop a l’incivisme i més seguretat

Els enquestats també demanen mà dura contra  l’incivisme a Sabadell. Segons els darrers registres del ministeri d’Interior, des de la pandèmia els delictes han escalat un 11% a Sabadell. I els enquestats reclamen més control dels patinets elèctrics, més patrullatge nocturn, abordar un pla contra les ocupacions conflictives i sancionar amb més rotunditat els incívics, especialment els que no recullen els excrements dels seus animals.

Participa a la porra i guanya el premi: quants regidors obtindrà cada partit el 28-M a Sabadell?

Comentaris
To Top