JOSEP MERCADÉ

Municipals poc locals?

[Josep Mercadé, Periodista]

Enfilem la recta final d’una campanya electoral un pèl estranya, principalment, perquè s’està més pendent del vaivé de les formacions polítiques que no pas de les propostes locals. Segurament, es deu que la ciutat de Barcelona agafa gairebé tot el protagonisme. I això marca una tendència. A més, en clau espanyola, aquest fet encara és més exagerat perquè hi ha eleccions autonòmiques i les generals haurien de celebrar-se a finals d’any. Per tant, màxim interès dels partits grans per veure cap on aniran els vots.

Quines poden ser les conseqüències d’aquesta situació? Fa por dir-ho, però l’abstenció és quelcom que cal tenir en compte i, la veritat, no sé si totes les candidatures que es presenten a aquestes eleccions ho tenen present. Estem veient poca afluència als actes electorals, la qual cosa posa de manifest una manca d’interès per una part de la població. No és un fet nou, és clar. En anteriors convocatòries ja ho hem vist. De la mateixa manera que el vot s’ha anat fragmentant donant, en alguns casos, uns pactes de govern d’allò més estranys, la manca de participació s’ha fet també ben palesa.

A aquestes alçades no podem fer res més que una crida a la participació. Anem a votar per l’opció que considerem més adequada als nostres interessos, però sobretot que no falti aquest gest de dipositar el vot a l’urna o bé fer-ho per correu. Cal reconèixer que, encara que no ho sembli (ara ja gairebé no ho recordem), la pandèmia ha modificat algunes pautes de comportament. Aquest diumenge veurem fins a quin punt afecta també les convocatòries electorals.

A les eleccions municipals totes les formacions polítiques que poden opten pel desembarcament dels grans líders per tal de donar impuls a les seves candidatures. Com a recurs electoral en uns comicis locals s’ha de posar una mica en dubte. Com a molt la presència d’aquests líders només pot ser per donar suport a les llistes. Han de ser els candidats del municipi els que s’han d’explicar i dir quines són les seves propostes de futur per a la ciutat.

El món local és el més proper al ciutadà i són les eleccions municipals les que demanen més concreció. Aquí és on es veu si les diferents candidatures han fet o no els deures. Resulta patètic veure un gran desconeixement de la ciutat en alguna formació política. Cal que abans de parlar de segons què de fora mirem de conèixer el que tenim aquí per poder intentar millorar les coses de la nostra ciutat.

Comentaris
To Top