EL PERSONATGE

Bill Phillips: l’home que no volia passar un altre hivern a Anglaterra

El barri de Covadonga compta entre els seus veïns amb Bill Phillips. És professor de literatura anglesa a la Universitat de Barcelona, i no és casualitat tenint en compte el seu origen i el gran interès que té per la lectura. Va néixer el 1960 a Heathfield, una localitat al sud-est d’Anglaterra, i quan era petit recorda que llegia un llibre cada dia, xifra que va passar a ser de tres per setmana quan era més gran, per la qual cosa fa uns anys va calcular que havia llegit uns 10.000 llibres. És el que té ser d’una “època llunyana” en què no hi havia tantes pantalles com avui, diu amb un somriure marca de la casa.

El sabadellenc Bill Phillips, al seu domicili de Covadonga / AINA TORRES

Va estudiar al Regne Unit, al municipi de Lancaster, però “feia molt fred i vaig decidir que no volia passar cap hivern més allà”, per la qual cosa va buscar feina a la zona mediterrània. Primer va passar per Turquia i Reus va ser la primera ciutat catalana que va trepitjar, abans d’instal·lar-se a Sabadell el 1986, primer a Ca n’Oriac, després a l’avinguda de Barberà i més tard a Covadonga. A Sabadell va treballar a la cooperativa Speakers Corner del carrer de Sant Pau, on destaca que “tots érem socis i cobravem el mateix, molt més que a les altres acadèmies”. La passió per ensenyar l’ha acompanyat sempre, i des dels anys noranta és a la universitat, on ha fet classes tant de literatura com d’altres gèneres per trencar la rutina. Tres dècades de professor li han permès veure el nivell d’anglès dels seus alumnes, i “ha anat millorant. La majoria tenen un nivell molt bo o excel·lent”. Tot i que subratlla que voldria que no hi hagués tanta diferència com hi ha entre els que han fet estades a l’estranger o les seves famílies els han pogut pagar cursos d’anglès i els que no. En la literatura, el seu gènere preferit és la poesia, “perquè combina la forma i el contingut i és tan important una cosa com l’altra”.

Un exemplar del seu autor preferit, Wiliam Butler (W.B.) Yeats, a la seva llibreria particular / AINA TORRES

Quan llegeix un poemari, li encanta “analitzar els motius que ha tingut el poeta per fer el poema d’aquella manera, quan ha trencat un vers en un lloc i no més endavant”. Dos altres àmbits d’interès de Bill Phillips són el medi ambient i la mobilitat, per la qual cosa “vaig a tot arreu amb bicicleta” i és un membre actiu de l’Associació de Veïns de Covadonga i reclama actuacions com tallar la continuïtat del trànsit en aquest carrer perquè no sigui una alternativa a la Gran Via. Phillips creu que l’associacionisme veïnal és important perquè “has de fer tot el possible perquè el lloc on vius sigui un espai agradable”.

Comentaris
To Top