Ciutat

Catalunya, a la cua en comprensió lectora: la lluita per revifar la destresa en la lectura

Segons les dades de l’informe PIRLS, el nivell de lectura de l’alumnat català de 4t de primària ha empitjorat 15 punts en els darrers cinc anys

Llegir fluidament i solidificar l’hàbit de lectura. És el punt de partida del programa LECXIT de la Fundació Bofill, que agafa el seu màxim protagonisme a Sabadell —actualment opera a 52 centres educatius d’arreu de Catalunya—. 

El mentoratge és l’engranatge principal del programa. A cada estudiant se li assigna un voluntari que s’encarrega de fer-li l’acompanyament durant una hora setmanal. El pla, que va començar el gener, inicia ara un nou repte avaluant per primera vegada l’impacte que està tenint en els grups de 4t de primària de les escoles Escola Calvet d’Estrella, Escola Font Rosella i Escola La Romànica. Tot plegat, en una setmana on s’han fet públiques unes dades preocupants sobre el nivell de competència lectora dels estudiants catalans; i que segons la Fundació Bofill evidencien encara més la necessitat d’aquests mentoratges, sobretot en alumnes en situació de vulnerabilitat.

Dades alarmants

L’informe PIRLS (Estudi Internacional del Progrés en Comprensió Lectora), promogut pel Ministeri d’Educació, mostra que el nivell lector de l’alumnat català de 4t de primària empitjora 15 punts en els darrers 5 anys, situant-se a la cua de l’estat, i també d’Europa. Uns resultats que ens haurien de preocupar: mentre la caiguda espanyola és de 7 punts, a Catalunya la baixada xifra més del doble. Catalunya (507 punts) només està per sobre de Melilla (499) i Ceuta (498), que s’enduen les dades més baixes de tot l’estat.

A més, segons el mateix informe, la diferència en els resultats entre els infants més i menys vulnerables es manté. Els infants més vulnerables obtenen una puntuació que els situa a més d’un curs per darrere dels alumnes amb entorns més favorables.

Segons apunta un estudi de la fundació, una bona comprensió lectora és imprescindible per prevenir el fracàs escolar, perquè no comprendre el que es llegeix compromet el rendiment acadèmic.

Per reduir aquesta bretxa, el programa LECXIT llança la campanya ‘Guanyem un estiu lector’ amb l’objectiu d’animar els infants en situació de més vulnerabilitat social a llegir durant les vacances. L’ens preveu que més de 1.000 infants de Sabadell es beneficiaran d’aquesta campanya.

Comentaris
To Top