AHIR I AVUI

FOTOS | El Puig de la Creu, el sostre de Castellar del Vallès

El Puig de la Creu és la muntanya per excel·lència de Castellar del Vallès. L’excursió al cim és per a molts un acte d’obligat compliment per a un castellarenc, com si es tractés d’una espècie de ritual d’iniciació. Des de l’indret, a més, es pot gaudir d’unes vistes privilegiades, observant els municipis que envolten la vila, amb vistes del Vallès Occidental, Collserola i el Montseny.

El Puig de la Creu, vist del del nucli urbà de Castellar | Arxiu

A més de ser el cim més alt de Castellar, amb 671 metres d’altitud, i una bona talaia, actua de límit divisori entre els termes de Castellar i Sentmenat. A final de destí, al seu cim, hi ha l’església de Santa Maria. Ha estat restaurada i modificada en diverses ocasions i, per les seves característiques, s’inscriu en el grup de capelles rurals del segle XII sense ornamentació.

Vista del Puig de la Creu des de Castellar | D.S

Arquitectònicament, l’església és dins d’un clos emmurallat i tancat. La combinació de l’absis central amb les dues absidioles li donen, tant interiorment com exteriorment, una perfecta forma de creu. Les obertures de l’edifici són una finestra a l’absis, molt modificada interiorment, i dos ulls de bou als murs de llevant i de ponent, a més d’una petita obertura a l’absis nord. La porta d’accés, a la banda nord, és d’arc de mig punt.

L’església del Puig de la Creu | D.S

Com a curiositat, el cim està inclòs en el llistat dels 100 cims de la FEEC, un projecte de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que es va iniciar l’1 de juliol de 2006 i que pretén fer conèixer el territori català per mitjà de l’excursionisme. A més, el Puig de la Creu també dona nom a un dels instituts de Castellar, prova de la importància d’aquest element natural únic al municipi.

Vista de la comarca des del Puig de la Creu | D.S

Comentaris
To Top