Ciutat

Raquel Sánchez confirma que signarà aquest divendres el protocol de la ronda Nord amb el Govern

La Generalitat assegura que ja han firmat l’acord de forma telemàtica

La firma de la ronda Nord de Sabadell i Terrassa per connectar Castellar del Vallès ja té data. La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha confirmat que aquest divendres signarà temàticament el protocol de la infraestructura amb el Govern després que en les últimes hores expressés per carta la seva intenció de fer-ho de manera imminent.

Durant una conferència al Fòrum Empresarial del Llobregat, la ministra ha destacat que, tot que l’executiu català viu instal·lat en el “soroll i el postureig”, s’ha aconseguit desencallar aquest projecte estratègic després de més d’un any de feina i tres consellers diferents. Malgrat que el protocol expressa una voluntat política i no obliga a les parts, Sánchez ha reclamat “no menystenir” la feina feta que posa les bases del futur conveni.

La ministra ja va traslladar la seva voluntat a través d’una carta dirigida als alcaldes Marta Farrés, Jordi Ballart i Ignasi Giménez, on va mostrar-se oberta a fer la signatura a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental, tal com havien sol·licitat hores abans els tres batlles. “Considero una bona iniciativa procedir a la signatura de l’acord a la seu del Consell Comarcal i donar-vos a conèixer el contingut d’aquest acord de manera conjunta amb els agents econòmics i socials del territori”, indicava la ministra.

Les demandes dels alcaldes

Dimecres, els tres alcaldes vallesans havien expressat que “donada la transcendència que té l’execució de la ronda Nord pel territori, sol·licitem que la signatura del protocol entre les dues parts que ha de fer possible el finançament i l’execució de la ronda Nord es realitzi a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb la participació de les alcaldies signants d’aquesta carta i dels agents econòmics i socials del territori, per tal també d’informar dels termes de l’acord i les accions que puguin esdevenir-se’n”, van manifestar conjuntament.

Per la seva banda, la consellera de Territori, Ester Capella, ha comentat que encara no hi ha calendari per a l’execució de la ronda Nord i ha eludit concretar si serà una via d’alta capacitat, assegurant que “té a veure amb el Pla de Mobilitat del Vallès”. Fonts de la Generalitat han assegurat que per part del Govern català ja s’han signat els acords telemàticament. La consellera ha deixat clar que ara “la pilota està a la teulada” del govern de l’Estat i que la Generalitat executarà les actuacions previstes, algunes de les quals ja estan iniciades. “El govern de l’Estat sap com ha de fer les transferències, no li he de dir jo”, ha assenyalat.

Capella, que ha fet aquestes declaracions després de la reunió extraordinària del Govern al Palau Robert, espera que els poc més de 900 milions per a infraestructures tinguin “efectes immediats” i, entre les actuacions que ha citat, hi ha la pacificació de l’N-II, els accessos a la C-32, ai l’AP7 i l’AP2, a l’Eix Pirinenc i als intercanviadors que han de permetre la connectivitat entre Rodalies i FGC al Vallès.

Altres acords

Raquel Sánchez ha confirmat que junt amb el de la ronda Nord, aquest divendres també es firmaran els protocols per transferir 914 milions d’euros per a infraestructures. Davant la imminència electoral, Sánchez ha deixat clar que treballen amb l’objectiu de guanyar les eleccions i ha evitat especular sobre què pot passar amb el protocol que signaran tenint en compte que expressa una voluntat política però no implica compromisos.

La ministra ha recordat que el govern socialista, treballant sempre amb discreció i serietat, ha finalitzat aquesta legislatura obres llargament reivindicades com la variant de Vallirana, el túnel d’Abrera o la variant de Castellbisbal, i avança en d’altres com la variant de la C-245 a Sant Boi, les obres de la qual començaran en breu. “Coneixem el camí i som molt ambiciosos”, ha afegit.

En vista a les eleccions del 23-J, Sánchez ha deixat clar que Catalunya s´hi juga molt perquè una victòria de la dreta i la ultradreta pot posar en perill tots aquests projectes i fer-la retrocedir 10 anys.

Comentaris
To Top