Ciutat

Junts, a punt de tancar un acord amb el PSC per governar a Sabadell

Socialistes i juntaires, a punt de tancar un acord per governar plegats a Sabadell, tot i la majoria absoluta de Marta Farrés

Junts és a punt de tancar un acord amb el PSC per entrar en el govern municipal de Sabadell. Els dos regidors de la formació independentista, Lluís Matas i Katia Botta, passaran a formar part de l’executiu després de rebre el vistiplau de l’executiva local i de comunicar-ho a l’assemblea del partit.

Matas tindrà un pes important en el nou Govern, que passarà a tenir setze regidors. El líder de Junts serà sisè tinent d’alcaldessa i responsable de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat. La seva número 2, Katia Botta, passarà a ser la nova regidora de Projecció de Ciutat i Turisme.

Farrés i Matas conversen abans de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya 2023 / VÍCTOR CASTILLO

Junts s’emporta àrees de Govern que van en la seva línia política. Assumirà les competències de dos dels projectes estratègics més importants de la dècada, com la transformació de la Gran Via i la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, i la relació amb el sector econòmic, la promoció empresarial i Fira Sabadell.

L’acord i el nou organigrama, que ja s’han definit, es concretaran en un document que se signarà aquest dimecres.

L’acord, negociat amb discreció

L’acord és fruit d’una negociació llarga i discreta entre el PSC i Junts en els últims mesos. Els juntaires van ser socis del primer govern de Marta Farrés (2019-2023), amb una fórmula inèdita: els regidors no formaven a Govern, però controlaven les oficines de Gran Via-Ripoll i de Turisme des de fora. Aquesta situació anòmala es va deure al veto de la regidora de Podem, Marta Morell. L’entesa entre socialistes i juntaires es va visibilitzar en els acords dels pressupostos del mandat (2020-2023).

Morell (Podem), Farrés (PSC) i Matas (Junts), a la presentació del pacte pels comptes del 2022 / VICTÒRIA ROVIRA

En les eleccions municipals del maig, el PSC va obtenir la majoria absoluta –14 dels 27 regidors– pel que Farrés no necessitava pactar amb ningú per continuar al capdavant del govern sabadellenc. Així i tot, els socialistes han mantingut la porta oberta a arribar a pactes amb altres formacions polítiques, com ara Junts.

visita laura borràs

Lluís Matas i Katia Botta, al centre, amb la presidenta de Junts, Laura Borràs / DAVID CHAO

Un govern amb 16 regidors

El govern municipal passarà a tenir 16 regidors, dos més que en l’actualitat. Serà l’executiu més gran des de l’anomenat G-23 de Manuel Bustos (2003) que va integrar el PSC, que tenia majoria absoluta, CiU, ERC i ICV-EUiA. Precisament, des d’aleshores, ni els convergents ni després els juntaires han tocat poder a l’Ajuntament de Sabadell.

L’acord a Sabadell entre el PSC i Junts s’afegeix a la llista de pactes en diferents municipis del país. Entre els més destacables figuren Gavà, La Garriga, Blanes, Lloret de Mar, Calafell, Roses i Vallirana. L’àmplia majoria del nou Govern deixa l’oposició sota mínims, amb 11 regidors, repartits entre ERC, la Crida, En Comú Podem, Vox i PP.

Comentaris
To Top