Ciutat

Avís sobre la ZBE: “Les restriccions han d’arribar acompanyades d’ajudes i millores del transport públic”

Trànsit Gran Via Sabadell

Sabadell posarà en marxa la seva zona de baixes emissions (ZBE) a partir del 2025

Sabadell posarà en marxa la seva zona de baixes emissions (ZBE) a partir del 2025 de la mà de les nou grans ciutats de l’Arc Metropolità de Barcelona. La mesura de restringir l’accés d’alguns vehicles per evitar les emissions és aplaudida pels sabadellencs qüestionats en les últimes hores, tot i que en general demanen mesures per facilitar el canvi de vehicles en aquells casos amb més urgències econòmiques. A més, la notícia encara no és coneguda amb detall per a molts ciutadans, que coincideixen a demanar accions de conscienciació per a tothom abans de la implementació de les ZBE a la ciutat.

Entre les reivindicacions del veïns de la ciutat, hi ha la de millorar el transport públic o facilitar el canvi de cotxe, amb ajudes econòmiques, a aquelles famílies que més ho requereixin. Es tracta de reclamacions previstes pels Ajuntaments i que l’Arc Metropolità ha exigit com a condició indispensable per a l’aplicació d’aquest model de mobilitat. L’ens supramunicipal ha demanat a la Generalitat que no es faci una implementació generalitzada, sense considerar les particularitats de cada cas, i millorar la xarxa del transport públic per no desconnectar una part de la ciutadania.

“Ha d’arribar acompanyat d’ajudes”

En primer lloc, cal explicar la mesura a la gent. La Montserrat admet que encara no coneix amb profunditat com s’implementarà la ZBE. “Em sembla bé si s’ajuda la gent amb menys recursos a optar a un nou cotxe. Però imposar mesures i impedir que hi hagi persones amb necessitats que tinguin cotxe, em sembla contraproduent”. “Els que no poden pagar un cotxe, han de tenir una ajuda per poder canviar-lo. Si no es fa així, l’impacte serà molt gran per a un grup nombrós”, avisa. A més, adverteix que hi ha zones que acumulen molt trànsit a la ciutat, i demana que es repensi la circulació en determinats carrers, també com a mesura per reduir l’emissió de gasos contaminants.

“La mesura ha d’anar lligada al reforç del transport públic”

El Jaume Valls aplaudeix la decisió de limitar l’accés de vehicles contaminants, tot i que amb algunes consideracions. “És una acció positiva perquè contribueix a millorar el medi ambient. Però crec que s’ha d’aplicar d’una manera gradual i amb calma, no indiscriminadament”, demana. “S’ha de fer amb mesura i amb criteri”, reitera. Veí de Sant Llorenç Savall, necessita el cotxe habitualment. “Haurem d’anar amb compte, com passa quan entres a Barcelona”. I apunta, diu, al quid de la qüestió. “La mesura ha d’anar acompanyada d’un millor transport públic per garantir que tothom pot accedir als llocs”, conclou.

“Cal explicar millor a la gent com funcionarà la ZBE”

En el cas del Juan, observa encara amb certa distància l’aplicació de les Zones de Baixes Emissions. “Hem escoltat la notícia i fa temps que se’n parla, però de moment no han explicat els detalls a la ciutadania sobre les restriccions”, diu. “El meu cotxe té 22 anys i serà dels que es quedaran fora. Mentre funcioni bé i no s’apliquin les prohibicions, no ens plantegem deixar d’utilitzar-lo, perquè encara va molt bé”, sosté. Ell és partidari que l’acció arribi acompanyada d’incentius pel canvi. “Totes les ajudes que vinguin són bones, però encara és d’hora i donem marge per veure com evoluciona”, indica. “Evidentment, em sabria greu treure’m aquest cotxe, tot i que tenim un segon vehicle a casa i si entra en vigor la ZBE haurem de fer el canvi d’ús”, sentencia sobre com afectarà la decisió a casa seva.

La voluntat de no deixar ningú enrere

La posada en servei de les ZBE suposarà 1,8 milions d’euros, cofinançats entre l’Ajuntament i la Unió Europea. A la nostra ciutat es controlarà l’entrada i sortida de vehicles al Centre. Ara, després de diversos retards, ja hi ha tots els detalls sobre com i quan serà la ZBE Sabadell, uns límits que s’imposaran “sense deixar ningú enrere”, ha insistit l’alcaldessa, Marta Farrés.

Zona de baixes emissions a Sabadell, el 2025: què, com i qui afectarà?

Comentaris
To Top