Ciutat

Zona de baixes emissions a Sabadell, el 2025: què, com i qui afectarà?

Sabadell posarà en marxa la seva zona de baixes emissions (ZBE) a partir del 2025. Les restriccions a vehicles contaminants s’activaran al mateix temps a les nou grans ciutats de l’Arc Metropolità de Barcelona, entitat que també inclou Terrassa, Mollet del Vallès i Rubí, tal com ha assegurat aquest dimarts l’alcaldessa i presidenta de l’ens supramunicipal, Marta Farrés. La posada en servei suposarà 1,8 milions d’euros, cofinançats entre l’Ajuntament i la Unió Europea.

Els alcaldes de l’Arc Metropolità, amb la seva presidenta i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en la fotografia conjunta al Teatre Principal / CEDIDA

Ara, després de diversos retards, ja hi ha tots els detalls sobre com i quan serà la ZBE Sabadell, uns límits que s’imposaran “sense deixar ningú enrere”, ha insistit l’alcaldessa.

ON: EL CENTRE

La ZBE a Sabadell afectarà el centre de la ciutat, és a dir, tot allò que estigui dins del quadrant Gran Via, rondes Zamenhof i carrer Vilarrúbias, ronda Ponent i carretera de Barcelona. Hi haurà vint punts de control dotats amb un sistema de càmeres de captació de matrícules per controlar els accessos. La primera fase de la implementació ja es va realitzar amb les instal·lacions de panells informatius als límits del Centre.

QUAN: 2025 (EL 2024, PARCIALMENT)

La zona de baixes emissions es posarà en marxa el gener del 2025 i, després d’un període de proves, es començaran a posar sancions als vehicles infractors a partir del maig del mateix any. L’any vinent, però, l’Ajuntament ja contempla posar restriccions en episodis d’alta contaminació per diòxid de nitrogen (NO2).

Tant Farrés com la resta d’alcaldes de l’Arc Metropolità asseguren que la ZBE estarà condicionada als seus resultats, és a dir, Sabadell i la resta de municipis comprovaran si les emissions contaminants es redueixen després de la seva posada en marxa. Si no és efectiva, obren la porta a fer marxa enrere: “La ZBE s’haurà d’avaluar. Si funciona, fantàstic. Si no, s’ha de poder revertir”, ha deixat clar l’alcaldessa.

La concentració de contaminants a Sabadell està dins dels límits de la UE però supera, amb escreix, el topall marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La capital del Vallès va sobrepassar els 10 µg/m3 de límit de NO2 362 dels 365 dies de l’any 2022. Des de fa tres anys, la reducció de diòxid de nitrogen a l’aire s’ha estancat.

A QUI AFECTARÀ: COTXES SENSE ETIQUETA DE LA DGT

De la mateixa manera que va passar a Barcelona i a Sant Cugat, els primers vehicles afectats per la ZBE Sabadell seran aquells que no tinguin l’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT). Tots els cotxes amb el distintiu Zero, Eco, B i C podran accedir a la zona restringida. D’aquesta manera, es limitaran els vehicles més contaminants: els cotxes de dièsel anteriors a 2006, i els de benzina anteriors a 2001.

Etiqueta B: Vehicles de gasolina matriculats a partir del gener de l’any 2000 i de dièsel a partir del gener del 2006. Normativa: Euro 3 (benzina) i Euro 4 i 5 (dièsel).

Etiqueta C: Vehicles de gasolina matriculades a partir del gener del 2006 i dièsel a partir del 2014. Normativa: Euro 4,5 i 6 (benzina) i Euro 6 (dièsel).

Etiqueta Eco: Vehicles híbrids no endollables o dotats amb gas (GNC, GNL i GLP).

Etiqueta 0: Vehicles 100% elèctrics o bé híbrids que siguin endollables que tinguin més de 40 quilòmetres d’autonomia.

HI HAURÀ EXCEPCIONS? MOLTES

Comprar-se un cotxe nou no està a l’abast de tothom. L’alcaldessa de Sabadell, molt crítica amb ZBE de les rondes de Barcelona, opta per un model més flexible. “No competim amb la capital. Només hem detectat certes mesures que podíem implementar nosaltres per ajudar les persones que més ho necessiten”, ha tret ferro Farrés. Així, s’han previst un conjunt d’excepcions socials que s’aplicaran a la ciutat i a la resta de grans municipis, després de veure els problemes experimentats en la ZBE barcelonina.

  • Veïns amb residència a la ZBE, que podran accedir sense distintiu al Centre per poder arribar i sortir de casa seva.
  • Persones amb mobilitat reduïda o diagnosticades de malalties que requereixin tractaments mèdics.
  • Famílies amb baixos nivells de renda, és a dir, tothom que estigui per sota de 1.200 euros d’ingressos nets mensuals (multiplicant per dos l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples).
  • Autònoms i treballadors que s’hagin de jubilar en un període màxim de cinc anys.
  • Furgonetes de repartiment
  • Serveis essencials: Policia Municipal i Mossos, ambulàncies, autobusos, i serveis de neteja viària i recollida de residus
  • Vehicles històrics
  • Vehicles de matrícula estrangera

Operaris instal·lant un senyal de la ZBE Rondes Barcelona / ACN

COM FUNCIONARÀ? HORARI I SANCIONS

Un cop estiguin totalment implementada, el 2025, la ZBE funcionarà tots els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7 del matí a 8 de la tarda, seguint un model horari similar al de la ZBE Rondes Barcelona i a la de Sant Cugat.

El sistema de càmeres situat als extrems del centre de la ciutat llegirà les matrícules. Si detecta un vehicle sense etiqueta i no inclòs en el llistat d’excepcions, serà multat automàticament. La quantitat que de la sanció s’establirà en una ordenança específica, que s’haurà d’aprovar abans del segon semestre de 2024, segons han aprovat els alcaldes de l’Arc Metropolità. En aquest sentit, Farrés ha assegurat que “no hi haurà voluntat recaptatòria”.

‘Desafiament’ municipal per les ZBE

Tots els municipis catalans de més de 50.000 habitants estan obligats per llei a aplicar una ZBE, però només set ho han fet ja, els municipis de l’entorn de Barcelona i Sant Cugat. Amb les ZBE dels municipis de l’Arc Metropolità, s’afegiran sis grans ciutats més (Terrassa, Sabadell, Granollers, Rubí, Mollet, Mataró, Vilanova i la Geltrú) i Martorell i Vilafranca del Penedès.

El moviment de l’Arc Metropolità ha vingut amb crítiques a la gestió del Govern de la Generalitat, a qui acusen de voler imposar unes determinades ZBE via decret “a les esquenes dels ajuntaments”. La norma posa els alcaldes de l’Arc contra les cordes: “No podem restringir de forma indiscriminada l’accés dels veïns i veïnes als seus domicilis”, han afirmat en la presentació de les zones de baixes emissions.

Farrés, que lidera l’entitat, ha lamentat l’actitud de l’executiu català. Ha recordat que les principals vies de comunicació de Catalunya, com l’AP-7, la C-58 i l’A-2, creuen els municipis de l’Arc Metropolità i que, en canvi, no hi ha mesures compensatòries en polítiques de transport públic. “Hi ha una necessitat urgent”, ha afirmat l’alcaldessa que demana més inversió i freqüències en tren i bus per al món local.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mireia Boya, considera que les declaracions dels alcaldes són una “maniobra política” i que és fals que el govern autonòmic vagi pel seu compte. En declaracions a l’ACN, ha recordat que existeix una comissió conjunta entre la Generalitat, l’ATM, la Direcció General de Transports i Acció Climàtica i els grans municipis catalans on s’ha treballat conjuntament per unes ZBE consensuades.

L’Arc Metropolità consensua un pla conjunt per a l’aplicació de les ZBE

Comentaris
To Top