Ciutat

Sabies que el Mercat Central i la Torre de l’Aigua són obra del mateix arquitecte?

Aquest dimecres es compleixen 143 anys del naixement de l’arquitecte Josep Renom

Els carrers de Sabadell són plens d’edificis i obres que donen identitat i bellesa a la ciutat. Molts d’ells, testimonis de la història que amaga cada indret, convertits en símbols del desenvolupament a casa nostra. Un dels grans artífexs d’aquest progrés és Josep Renom, de qui aquest dimecres es compleixen 143 anys del seu naixement.

Renom és considerat un dels arquitectes més rellevants de Sabadell, autor de nombroses construccions en forma de fonts, edificis i cases que donen una personalitat única. Entre els més destacats, hi ha la Torre de l’Aigua, el Mercat Central o la Casa de la Maternitat, que es distingeixen entre desenes de creacions.

Josep Renom

L’artista va néixer a Sabadell el 22 de novembre de 1880 al número 51 del carrer de la Salut. El seu pare era el mestre d’obres Francesc Renom i la seva mare Joaquima Costa. Va estudiar primària a les Escoles Pies de la ciutat, i posteriorment arquitectura a Barcelona, on va tenir com a professor a Puig i Cadafalch.

El 1908 va acabar els seus estudis, i va ser nomenat Arquitecte Municipal de Mollet del Vallès. Tres anys després ho seria de Sabadell, càrrec que va exercir durant 21 anys, fins a la seva mort. El seu llegat és inquantificable, amb mostres de la seva influència en cada cantonada. Tant és així que fins i tot hi ha un carrer, al Centre, amb el seu nom en record a la seva figura.

Casa Teresona, edifici reformat per l’arquitecte Josep Renom i Costa al Passeig de la Plaça Major cantonada amb el carrer Mestre Rius. Sabadell, any 1912 / CEDIDA (A.H.S.)

Va realitzar nombrosos estudis i projectes, entre els més destacats la construcció del modern Mercat Central (1927-30), la urbanització dels Jardinets de la Caixa de Sabadell o la plaça del Doctor Robert. Al costat de les palmeres hi va construir un quiosc modernista, on es col·locaven els professors de la Banda Municipal durant els concerts; i va l’autor de les diverses fonts públiques a la Rambla i a altres punts de la ciutat amb una figura de ferro al seu damunt.

Les quatre ments que van aixecar la Torre de l’Aigua

Comentaris
To Top