Diners

L’empresa de nanosatèl·lits, en espera d’un solar on instal·lar-se

‘Render’ de les futures instal·lacions de l’empresa de solucions orbitals, previstes que entrin en funcionament durant el 2026 / cedida

L’empresa de fabricació i llançament de nanosatèl·lits , Celestia Aerospace, s’instal·larà al Passeig de Sant Pau de Riu-sec, 36, entre la nova seu central de Toyota Material Handling, la filial logística de l’automobilística japonesa, i l’EDAR Sabadell Riu-sec. Abans, però, s’ha de materialitzar l’operació entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell.

Ara fa deu mesos, el passat 16 de febrer, es va fer públic l’acord a tres bandes, entre el CZFB, l’Ajuntament de Sabadell i Celestia Aerospace, per a l’arribada d’aquesta darrera al Polígon Industrial de Sant Pau de Riu Sec. Un anunci, emmarcat dins el Hub Aeronàutic de Sabadell, en el qual el CZFB havia adquirit una parcel·la de 10.000 m2 per 2,6 milions d’euros a la propietat, l’Ajuntament de Sabadell, perquè en un màxim de tres anys (2026) s’hi instal·lés l’empresa de fabricació i llançament de nanosatèl·lits.

Deu mesos després, però, aquesta operació encara no s’ha efectuat, I fonts del consistori expliquen que, encara ara, “l’Ajuntament està tramitant la venda al Consorci de la Zona Franca, que és el primer pas perquè es pugui instal·lar Celestia Aerospace”. En aquest edifici s’hi ha d’efectuar el disseny, la fabricació i seguiment de les dades es farà des de Sabadell. Tot el procés menys el llançament dels nanosatèl·lits, que es farà des de l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

‘Render’ de les futures instal·lacions de l’empresa de solucions orbitals, previstes que entrin en funcionament durant el 2026 / cedida

L’arribada de Celestia Aerospace ha de ser la tercera peça –la joia del Hub Aeronàutic, fins al dia d’avui– després de les arribades de l’escola de controladors aeris (SkyWay), i ara més recentment, el Cicle Superior en Manteniment Aeronàutic de motor a turbina i pistó, que de forma conjunta desenvolupen l’Aeroclub Barcelona-Sabadell i els Jesuïtes del Clot. L’empresa de nanosatèl·lits es convertirà en la primera empresa que s’ubica fora de les instal·lacions aeroportuàries, dins però del Hub Aeronàutic, creat el juliol del 2021 entre Aena, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Consorci de la Zona Franca i l’Ajuntament de Sabadell per fer de l’aeròdrom un centre referent en aeronàutica i innovació de l’Estat.

Comentaris
To Top