Ciutat

La sentència del crim de les bessones de Sabadell, a revisió: “Mereixen la pena màxima”

La família de la víctima del crim de les bessones de Sabadell demana incrementar la pena a la parella a 25 anys de presó

La condemna de les bessones de Sabadell, ara a revisió. El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) revisa la sentència que condemnava les bessones culpables de l’assassinat de Pedro Fernández a 16 i 20 anys de presó, després dels recursos d’apel·lació presentats contra la sentència de l’Audiència de Barcelona. Una sentència més “laxa” de la que esperava l’entorn de la víctima: “El Pedro es mereix justícia, elles la pena màxima“, defensa la germana de la víctima, Isabel Fernández.

De fet, la Fiscalia demanava 24 anys de presó per a Isaac Gil, autor confés dels fets, i una de les germanes bessones, Pilar Vázquez, i 24,5 per a la parella de la víctima, Dolores Vázquez (Loli), que podria considerar-se inductora del crim. L’acusació particular demana els 25 anys de presó per als tres autors del crim, mentre que la defensa de Dolores –parella de la víctima– manté que és innocent i sosté que “ella no era coneixedora de la planificació de l’assassinat”.

Són les dues parts que han presentat el recurs al veredicte de l’Audiència Nacional: la defensa de Dolores, que sosté que no va tenir res a veure amb l’assassinat, i l’acusació particular i la Fiscalia, que reclamen la pena màxima per als tres condemnats. En el cas de la Dolores, es va imposar una pena més elevada per agreujant de parentiu.

“Esperem la pena màxima, la vida del Pedro no val 17 o 20 anys”, ha exposat Marina, exparella de Pedro. La defensa particular sosté que haurien acceptat una pena superior a 20 anys. “No volem que se’n vagin de rosetes“, sosté l’exdona de Pedro. La família vol conèixer el perquè: “No entenem quin va ser el motiu, necessitem saber-ho”.

El paper dels presumptes maltractaments

Els presumptes maltractaments de Pedro a la Dolores va ser una de les hipòtesis que es va posar sobre la taula de l’Audiència Nacional com a mòbil del crim. “L’Isaac va actuar amb aquesta plena convicció, pensava que maltractava la Dolores”, diu el lletrat de l’assassí confés. Així i tot, mai ha hagut evidències, lesions, denúncies o testimonis.

De fet, l’exdona de Fernández sempre ha defensat que era “un home molt tranquil” i que en els seus anys de matrimoni “sempre defugia de conflictes”. “El meu exmarit no era un maltractador, he viscut 24 anys amb ell i sempre ha estat una persona tranquil·la”. I el metge de Dolores, mai no va tenir constància de maltractaments físics ni va observar cap lesió. “La base del maltractament ha estat per suavitzar la sentència”, considera la Marina, que sosté que la seva filla i ella han rebut la sentència “com un gerro d’aigua freda”.

“No es poden assumir els presumptes maltractaments de Pedro cap a Dolores, no es declaren provats”, sosté l’acusació particular. “Demanem la pena màxima, els 25 anys, per a Dolores Vázquez”, ha considerat. Al·lega la “brutalitat” i la “fredor” de l’assassinat per a reclamar una pena major, agreujat per la relació de parentiu. D’altra banda, el lletrat que defensa la família de la víctima descarta que Dolores no tingués coneixement dels fets: “Com és possible que veiés com el mataven i no digués res? I després, va ajudar a embolicar-lo en una catifa i va netejar el replà”.

En aquest sentit també reclama la pena màxima per a Pilar Vázquez, que “es va fer l’adormida quan van arribar els Mossos” i va participar activament en la planificació del crim; i Isaac Gil, autor material dels fets.

Isaac i les germanes bessones netejant l’escena del crim de Can Llong / Telecinco

L’assassinat es va planificar i el Pedro no va tenir possibilitat de defensar-se. I tots tres acusats van participar en l’execució del crim. El jurat popular els va atribuir la mort de Fernández, que va rebre 12 cops amb una barra metàl·lica al domicili de la seva parella, la Dolores, l’any 2021 al barri de Can Llong de Sabadell. La sentència conclou que els tres processats van cometre un delicte d’assassinat amb traïdoria i van planificar el crim.

El jutge ha imposat penes de 17 anys de presó per a Isaac Gil, autor material dels fets, 16 per a Pilar Vázquez pels delictes d’assassinat amb traïdoria i 20 anys de presó per a l’altra acusada, Dolores Vázquez, pel delicte d’assassinat amb traïdoria amb l’agreujant de parentiu, ja que era la parella de la víctima.

Recorreran contra la sentència del crim de les bessones: “El Pedro és mort, ja té cadena perpètua”

Comentaris
To Top