Oci i cultura

Mirna Lacambra, Membre Bàrbara de l’Any per la Fundació Bosch i Cardellach

És un terme irònic i simpàtic per distingir i reconèixer personalitats sabadellenques singulars

La soprano i promotora musical Mirna Lacambra a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach / VÍCTOR CASTILLO

Que t’anomenin públicament “bàrbar” no acostuma a ser gaire agradable. Però és diferent si el qualificatiu prové de la Fundació Bosch i Cardellach. Aleshores és un reconeixement de ciutat reservat a molt poques personalitats, representat a través del guardó Membre Bàrbar de l’Any. El pròxim a rebre’l serà la històrica soprano, promotora musical i fundadora de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell Mirna Lacambra Domènech (Sabadell, 1933), en una cerimònia el dilluns a la seu de l’entitat.

“El qualificatiu de ‘Bàrbar’ és un terme irònic i simpàtic per distingir i reconèixer personalitats sabadellenques singulars, a les quals es vol homenatjar pel seu tarannà benhumorat i bonhomiós”, apunta la Secció d’Art i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach, que s’encarrega de l’homenatge públic.

Va néixer el 2016 amb l’atorgament del premi pòstum al poeta Joan Oliver-Pere Quart. De fet,  tal com precisa la Fundació Bosch i Cardellach, el nom del premi està inspira en el poema que Pere Quart va escriure amb motiu del centenari de Joan Maragall, fill de la sabadellenca Rosa Gorina.

Don Joan, excusi la franquesa;

però no oblidi

que vostè i jo venim de Sabadell,

poble d’estar per casa.

Al capdavall som bàrbars.

En els versos deixa constància del seu “esperit sabadellenc, sorneguer i contrari a les solemnitats tibades”. El guardó vol encarrilar aquest to. Ha estat entregat, també, a l’impulsor cultural Robert Ferrer (2017), l’artista Xavier Oriach (2021) i l’arquitecte Marc Batlle (2023).

L’acte de lliurament serà introduït per la directora de la Fundació Bosch i Cardellach, Glòria Dalmau, i comptarà amb les intervencions del coordinador de la Secció d’Arts i Lletres, Anton Carbonell;  la presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell, Joana Soler; i el musicòleg Joan Vives, que parlarà de la trajectòria de Mirna Lacambra.

La intenció és reconèixer “el deute que Sabadell té amb aquells que contribueixen a fer una ciutat i un país més civilitzats, més cultes, més lliures, més racionals i, per tant, feliços”, destaca el premi.

La setmana passada es va anunciar que Mirna Lacambra deixarà de ser, als 91 anys, la directora artística de la Fundació Òpera a Catalunya. La companyia té la seva llavor en l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell, fundada per Lacambra el 1982. A més, va ser la fundadora de l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Cor d’Amics de l’Òpera de Sabadell i de l’Escola d’Òpera de Sabadell. Abans, durant la seva joventut, la sabadellenca va ser una prestigiosa soprano amb una llarga carrera internacional.

Comentaris
To Top