Vallès

Rehabilitaran més de 40 quilòmetres de camins entorn del riu Ripoll

El Consell Comarcal del Vallès Occidental impulsa el projecte ‘El riu, teixint fils de vida’

Moli d'en Mornau, a Sabadell | Rubén Galán

El riu Ripoll ha d’experimentar en els pròxims mesos millores en l’entorn per reforçar el seu valor natural, industrial, cultural i patrimonial, fent-lo més atractiu per a la ciutadania de la comarca. Així, el projecte ‘El riu, teixint fils de vida’ ja està en marxa, amb tres eixos d’acció: l’adequació de camins, la instal·lació de punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques i la creació d’una visita virtual als elements industrials patrimonials.

El conjunt d’actuacions afecten directament uns 40 quilòmetres de camins que discorren per sis municipis del Vallès Occidental: Sabadell, Castellar, Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà i Sant Llorenç Savall. Però, indirectament, a través de les connexions d’aquest camí fluvial amb la xarxa de camins comarcal, permet crear sinergies amb la totalitat de municipis de la comarca que disposen de recursos patrimonials de turisme industrial.

“És un plantejament positiu, que coincideix amb una visió que fa temps que volem aportar: el riu en la seva integritat, com un conjunt orgànic i amb la veu de tots els municipis”, expressa la portaveu d’Amics del Ripoll, Mercè Argemí. Amb tot, però, l’associació remarca que les intervencions s’hauran d’acompanyar de millores substancials, amb intervenció públicoprivades de rehabilitació patrimonial. “Cal ordenar els abocaments i activitats il·legals“, sostenen.

Connexió Ripoll-Besòs

En l’àmbit del patrimoni natural, el projecte inclou l’adequació del camí del riu Ripoll per als usos senderista i ciclista, creant una infraestructura verda que ha de permetre la connexió dels dos grans espais naturals de la comarca: el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc Natural de Collserola. Alhora, preveu impulsar la connexió de la comarca amb la ciutat de Barcelona a través de la unió de la conca del Ripoll amb la del Besòs al municipi de Montcada i Reixac.

La proposta comarcal permetrà visitar sis elements patrimonials del Ripoll a través d’una aplicació informàtica: el Molí d’en Mornau, a Sabadell; el Molí de l’Agell, a Sant Llorenç Savall; la Torre del Pont, a Castellar del Vallès; el Molí Vermell, a Barberà del Vallès; el Molí d’en Rata, a Ripollet; i la Casa de les Aigües, a Montcada i Reixac.

“Els camins que porten de les poblacions cap al riu estan en bones condicions per trams, però s’hauria de millorar en conjunt. Ara no es pot seguir tot el riu de dalt a baix, i seria interessant treballar per assolir-ho”, exposa Argemí, que aposta per la participació ciutadana i el pes de les entitats en el desenvolupament dels pròxims mesos. “Entenem que serà un primer pas, perquè no es pot quedar en una acció de maquillatge. Per tant, caldrà comptar amb tots els grups”, insisteix la portaveu del grup d’Amics del Ripoll, que prepara una publicació amb tots els itineraris per donar a conèixer els trams del riu.

Un milió i mig d’euros

El Consell Comarcal del Vallès Occidental compta amb un milió i mig d’euros provinents dels fons Next Generation per a portar a terme el projecte. Conceptes com el d’eficiència energètica o sostenibilitat exerceixen de motors del procés iniciat fa uns dies.

Actualment, el voral del riu Ripoll és pedalable des del nucli urbà de Castellar del Vallès fins a la connexió amb el camí fluvial del Besòs en un 99% de la seva longitud. Des de Castellar fins a Sant Llorenç Savall hi ha trams que són només per a ús senderista. La major part del camí es troba en bon estat, però existeixen trams en què és necessari fer treballs de millora del ferm, rehabilitació de passos i, a més, l’accés amb bicicleta és variable. Per això, les intervencions en aquest espai ja han començat.

Comentaris
To Top