Ciutat

FOTOS | Així serà la futura escola d’infermeria de l’Artèxtil de Sabadell

L’escola d’infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a l’Artèxtil de Sabadell ja té projecte, pressupost i calendari. L’edifici, testimoni del llegat industrial de la ciutat, es rehabilitarà per encabir el grau, que actualment s’imparteix a l’hospital Parc Taulí. Les obres començaran el primer semestre de 2026 i els primers estudiants estrenaran l’edifici el curs 2027-2028, segons les previsions.

Els treballs estan valorats en 5,7 milions d’euros i suposaran la transformació dels 7.625 metres quadrats. L’antiga nau de producció tèxtil es convertirà en un gran espai central de trobada entre universitaris, i es podrà accedir tant des de la futura plaça que hi haurà entre la Gran Via i el carrer Covadonga, on hi haurà l’entrada principal, com a través del carrer de Quevedo –l’accés actual–.

Als extrems, distribuïts en dos pisos, hi haurà les aules. També es reservarà un espai per un viver d’empreses tecnològiques vinculades a l’envelliment i l’esport.

#1 Plaça interior

#2 Una de les aules d’Infermeria

#3 Passadís entre aules

#4 Plaça de l’Artèxtil

Les obres estan cofinançades entre l’Ajuntament de Sabadell i la UAB. En una primera fase, els treballs permetran instal·lar el grau d’Infermeria (curs 2027-2028), i després també s’ha plantejat afegir els estudis de Medicina i de Fisioteràpia, esdevenint el Campus de Ciències de la Vida i de la Salut. No hi ha una data específica per a les fases 2 i 3 de les obres, però ambdues administracions s’han compromès a executar-la quan hi hagi pressupost disponible sense que hi hagi interferències amb el funcionament de la universitat.

Estat actual de l’edifici

Fase 1: Grau d’Infermeria

S’enderrocarà la part de la nau al costat del carrer de Brujas (Gran Via) i es construeix una divisòria a la part central de la nau per construir l’escola d’infermeria

Fase 2: Grau de Medicina

El projecte de reforma continua fins a la part de l’edifici que dona al carrer de Covadonga

Fase 3: Grau de Fisioteràpia

Possible ampliació per incorporar el grau de Fisioteràpia a la part restant de l’immoble

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el rector de la UAB, Javier Lafuente, han presentat el projecte guanyador de la reforma de l’Artèxtil, que anirà a càrrec de la UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos.

A les portes de l’edifici, l’alcaldessa ha destacat que, un cop acabada la reforma, l’edifici “emblemàtic i cabdal” per a la ciutat es convertirà en un part més de l’anomenat eix de coneixement de la Gran Via, que inclou el Taulí, l’I3PT, l’Esdi, entre altres, i que reforçarà Sabadell com a ciutat universitària. L’Ajuntament ha aportat 4 milions d’euros per als treballs, “un esforç que valdrà la pena. S’havien d’aportar diners per fer-ho possible”, ha exposat l’alcaldessa.

L’alcaldessa de Sabadell i el rector de la UAB, en la presentació del projecte guanyador / JUANMA PELÁEZ

Representants de l’Ajuntament, la UAB i el Taulí, a la presentació del projecte / JUANMA PELÁEZ

En la mateixa línia, Javier Lafuente, ha remarcat que el projecte permetrà ampliar el vincle entre Sabadell i la UAB. “Som una universitat de prestigi mundial. Podem escriure articles en publicacions d’arreu del món, i que es parli molt bé de nosaltres a Alemanya… però sobretot volem tenir impacte en el territori”, ha defensat el rector, que ha parlat de l’Artèxtil com a un “hub de coneixement i treball” on esperen que hi hagi formació i també empreses emergents.

A l’acte també han assistit la presidenta del Taulí, Dolors Costa, els tinents d’alcaldessa Pol Gibert i Lluís Matas, així com altres representants de l’Ajuntament, de l’hospital i l’equip d’arquitectes que ha guanyat el concurs.

FOTOS | Així avancen les obres dels pisos de l’Artèxtil

Comentaris
To Top