Ciutat

Un error de càlcul costa una votació al govern

El tinent d’alcalde Juli Fernàndez es dirigeix als regidors de CiU durant el ple de dijous
El tinent d’alcalde Juli Fernàndez es dirigeix als regidors de CiU durant el ple de dijous / ÓSCAR ESPINOSA

“No es pot aprovar aquest punt”. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, confirmava amb aquestes paraules les indicacions del secretari municipal. Per segon cop en aquest mandat, l’equip de govern, que està format pels grups municipals d’Unitat pel Canvi (UpC), ERC, la Crida, i Guanyem Sabadell, perdien una votació per un error de càlcul.

El punt que es va rebutjar va ser l’aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General de Sabadell als barris de Can Puiggener i de Torre-romeu per aturar les àrees residencials estratègiques (ARE). Els grups de l’oposició, CiU, el PSC, Ciutadans, el PP i els dos regidors no adscrits es van abstenir en la votació. En total, es van comptar 13 abstencions. A favor de la moció hi havia els regidors del quadripartit. Això sí, no es podia comptar el vot d’Elena Hinojo, d’UpC, que està de baixa per maternitat. D’aquesta manera, només hi havia 13 vots favorables.

Segons va explicar el secretari municipal al final del ple municipal, en les mocions que afecten el Pla General cal la majoria absoluta per ser aprovades. Per això, aquest punt, el número 15 de l’ordre del dia, no es podia aprovar. Aquesta situació del tot imprevista va agafar per sorpresa tant el tinent d’alcalde de Projectes Estratègiques, Juli Fernàndez, que presentava la moció com els membres de l’oposició. Fins i tot es va generar una tertúlia entre els regidors opositors que Serracant va haver d’apaivagar. També es va dubtar si eren dins de la sala tots els regidors. Entre la sorpresa i la indignació, Fernàndez va advertir que el proper ple tornaria a presentar aquesta moció. “No és una amenaça, és una construcció de la realitat”, va assenyalar, que va recordar que aquest retard afectarà la ciutadania.

Segons fonts municipals, aquesta és la segona vegada en aquest mandat succeeix en què l’equip de govern perd la majoria absoluta al ple municipal. L’últim cop va passar a per la baixa de Maties Serracant. Aleshores, però, el govern va retirar la moció. Es dona el cas que en el ple de maig es va aprovar el Reglament Orgànic Municipal (ROM), que permetrà la delegació del vot en cas de malaltia greu o baixa per maternitat. Amb el nou ROM en vigor, Elena Hinojo podria haver delegat el seu vot i s’hauria aprovat la moció per majoria absoluta.

La proposta que es va rebutjar ahir preveu modificar el Pla General per deixar sense efecte les ARE i fa una proposta més ajustada a la situació socioeconòmica dels barris. En aquest sentit, preveu incrementar en 5.036 metres quadrats els sostre d’habitatges dotacionals, el que suposarà disposar de sòl per materialitzar un màxim de 16.203 metres quadrats de sostre, uns 202 habitatge a Can Puiggener i Torre-romeu. Això permetrà inicialment la construcció d’una trentena d’habitatges públics de lloguer. També es preveu un nou institut escola a la part central de Can Puiggener, de 8.700 metres quadrats.

Retirades altes mocions

Per segon ple consecutiu es van retirar les mocions de La Crida i ERC per dedicar un espai rellevant de la ciutat, carrer o plaça, a les persones que van fer possible l’1 d’octubre. També es va retirar la proposició de Guanyem Sabadell per posar el nom de plaça de la Defensa dels Drets Civils a un espai de la ciutat. El PSC va deixar sobre la taula la seva moció perquè s’aturés qualsevol canvi en el contracte amb SMATSA.

El portaveu del PP, Esteban Gesa

El portaveu del PP, Esteban Gesa / ÓSCAR ESPINOSA

Retrets per l’ocupació del CDR

L’ocupació de l’ajuntament per part de membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) el passat 15 de juny va protagonitzar la part final del ple municipal. Ciutadans va presentar una moció per condemnar l’ocupació i el PSC va demanar la dimissió del regidor de Serveis Municipals i Seguretat, Lluís Perarnau. Les dues propostes van ser rebutjades.

El portaveu de Ciutadans, José Luís Fernández, va denunciar una “manca de principi d’autoritat” per no desallotjar els membres del CDR. Fernández va insistir en “missatge polític de futur” que s’ha donat amb la gestió d’aquesta ocupació. El portaveu del PP, Esteban Gesa, va acusar els membres del govern

de conèixer que s’ocuparia l’Ajuntament abans dels fets. “Jo a bufetades no els hagués desallotjat, però no els hagués deixat entrar”. El portaveu del PSC, Josep Ayuso va reclamar “responsabilitats polítiques” per aquests fets. Els grups municipals del quadripartit, CiU i els regidors no adscrits van fer pinya al voltant de la gestió municipal del conflicte. Tot i que Unitat pel Canvi va votar a favor de condemnar l’ocupació.

El portaveu de Unitat pel Canvi va denunciar “la demagògia” del regidor de Ciutadans, Adrián Hernández, que va denunciar l’ocupació de l’espai públic per part dels col·lectius independentistes. “Hi ha ciutadans de primera i de segona” havia afirmat Hernández

Comentaris
To Top