El sector tèxtil, dels més afectats per l'aturada elèctrica: "Estàvem en el punt més àlgid d’activitat de la fàbrica”

L’afectació, encara per quantificar, va anar per ‘barris’, en major o menor mesura, en el sector empresarial

  • Maquinària per al teixit, en una imatge d’arxiu, de l’empresa sabadellenca GRAU S.A. -
Publicat el 30 d’abril de 2025 a les 16:58
Actualitzat el 30 d’abril de 2025 a les 20:30

L’aturada elèctrica massiva del passat dilluns va provocar que l’activitat econòmica de la ciutat es veiés interrompuda, diverses hores, en funció de la tornada progressiva del corrent elèctric. 

Segons la patronal catalana de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, el tall elèctric al país ha provocat pèrdues estimades en 900 milions d’euros, entre la pèrdua d’activitat i els costos indirectes derivats d’aquest ‘curtcircuit’ del 28 d’abril. Una xifra equivalent aproximadament a un dia sencer del PIB català.  

Des de la Cecot, a través d’una enquesta als seus associats, un 97% del teixit empresarial va tenir afectacions, un 28% arribant al tancament temporal i un 25% veient-se obligades, les empreses, a l’aturada total de la producció.

 L’abast de l’impacte i les conseqüències, moltes d’elles encara per quantificar amb exactitud, difereixen en funció del sector o la seva activitat principal. En el cas de les empreses tèxtils sabadellenques l’aturada elèctrica va tenir una “gran afectació”, com és el cas de GRAU S.A. “Durant 10 hores no vam poder produir res. Teníem moltes entregues pel dimarts i en el moment que vam tenir el tall elèctric estàvem en el punt més àlgid d’activitat de la fàbrica, ho teníem tot en marxa, amb els teixits a dins de les màquines”, apunta Sílvia Grau, sisena generació de la companyia tèxtil.

Més sort van tenir uns quilòmetres més avall de la llera del riu Ripoll a l’empresa TIMSA, malgrat “perdre mig dia de producció”. El retorn del subministrament elèctric va arribar cap a quarts de sis, fet que va permetre “poder acabar la producció que teníem a les màquines. Si ens haguéssim quedat tota la nit sense corrent elèctric, la llana s’hauria fet malbé, amb tantes hores amb el tint i el teixit a les màquines”, apunta la directora de l’empresa tèxtil, Rosvi Moix. Precisament, sobre aquest aspecte es refereix Grau, en apuntar que en el moment de l’aturada tenien “molts milers de metres” —estimen uns 50.000— en diversos processos, alguns dels quals de fàcil recuperació del teixit, però en els “processos mullats o de temperatures altes”, com rentar o tenyir, “són els que s’han vist més afectats”. 

En ambdues empreses, la incertesa de la situació va fer que els treballadors no abandonessin el seu lloc de treball i s’aprofités per fer altres tasques, i en el cas de GRAU SA, “alguns processos, com el de repòs, es fessin manualment, per evitar que l’aigua de la bota no quedés aturada. Per uns moments vam tornar a molts anys enrere”.

A més de la sotragada de la interrupció de l’activitat industrial, l’empresariat lamenta que conicidís a finals de mes i en una setmana atípica. “Mai és un bon moment per a una situació com aquesta, però menys que sigui a final de mes, en una setmana curta, amb un pont pel mig”, apunta la presidenta del Centre Metal·lúrgic i empresària, Alícia Bosch. 

Sensació compartida per Sílvia Grau, qui afegeix que “l’afectació ha estat semblant per a tothom, però això no vol dir que mirem de fer tot el possible per entregar-ho en els terminis pactats i que l’impacte sigui el menor possible. Hi ha entregues que van en vaixell o els confeccionistes que tenen previst rebre el teixit en un moment concret”.

 

“No podíem fer cap consulta”

Des de l’àmbit de l’automoció sabadellenc, el sector d’activitat que més volum de negoci genera a Sabadell: 884,3 milions d’euros, el 17,9% del total, segons dades del 2022, de l’Informe d’Estructura Empresarial de Sabadell, la jornada del passat dilluns també va marcar el correcte desenvolupament de l’activitat, malgrat un impacte res comparable, per exemple, que en el sector tèxtil. “Tot ho tenim informatitzat, tant el sistema de postvenda com el comercial. No podíem fer cap consulta de cap client ni cap oferta, per exemple. Teníem 15 entregues, però els clients ja no van venir”, explica Daniel Serena, director comercial del concessionari Mercedes-Benz (Movento Stern) de Sabadell.