El món empresarial català avisa a Pedro Sánchez dels riscos de l'opa del BBVA al Banc Sabadell

La Cambra de Comerç de Sabadell i altres entitats catalanes alerten Pedro Sánchez dels riscos pel territori i l’economia si es consuma la fusió entre BBVA i Banc Sabadell

  • Oficines del Banc Sabadell -
Publicat el 09 de maig de 2025 a les 19:53
Actualitzat el 09 de maig de 2025 a les 19:54

La Cambra de Comerç de Sabadell, juntament amb una dotzena més de cambres catalanes i destacades entitats econòmiques, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per expressar la seva preocupació per la possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell. Segons el document, la integració de les dues entitats suposaria un risc per a l'equilibri territorial, l'accés al crèdit i la preservació del talent financer arrelat al territori. Les entitats econòmiques signants són Barcelona Global, Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, FemCat, Fira de Barcelona, Foment, Pimec, Pimec Autònoms i el RACC.

Pels signants és fonamental preservar un model de país divers, obert i amb centres de decisió repartits, que defensen la importància de mantenir la identitat pròpia del Banc Sabadell, entitat estretament vinculada al teixit empresarial i industrial de Catalunya.

A la carta, la Cambra de Comerç de Sabadell (juntament amb les de Barcelona, Girona, Tarragona i altres) destaca que aquesta operació comportaria una excessiva concentració de poder econòmic a Madrid, amb conseqüències negatives per a la cohesió social i territorial. Les entitats alerten que la pèrdua del Sabadell com a operador autònom reduiria la competència i deixaria desatesos molts projectes empresarials de mida petita i mitjana.

Les organitzacions signants esgrimeixen cinc arguments que consideren suficients per considerar que la fusió entre el BBVA i el Sabadell seria perjudicial per a l’interès general d’Espanya: evitar una excessiva concentració de poder empresarial i financer; preservar un canal de crèdit i serveis financers especialitzats en empreses i projectes de menor dimensió; prevenir la pèrdua d'ocupació i d'oficines bancàries, amb el consegüent augment del risc d'exclusió financera; promoure l'atracció i retenció de talent financer en els diferents territoris i, finalment, garantir la cohesió social i territorial, base d'una economia oberta i diversa en una societat plural. En definitiva, un Banc Sabadell autònom o aliat amb altres entitats amb seu en altres punts del territori espanyol podria garantir aquest equilibri social i territorial que es necessita.

A més, assenyalen que la fusió podria traduir-se en la desaparició de llocs de treball, oficines i una pèrdua estimada d’entre 54.000 i 70.000 milions d’euros en crèdit disponible per a les pimes. Pels signants es tracta d'una qüestió que va més enllà del mercat i afecta a l'interès general de la ciutadania.

Per això, les entitats han iniciat una campanya per animar empreses i ciutadans a participar a la consulta pública sobre l’OPA, oberta fins al 16 de maig. Consideren que aquest mecanisme de participació pot reflectir la voluntat d’un territori que aposta per una economia plural i amb arrelament local.