Escepticisme i preocupació davant la decisió de la CNMC a l'opa del BBVA al Banc Sabadell

L’associació de petits accionistes del Sabadell diu que la credibilitat del CNMC “està per terra” per les filtracions

  • La seu social del Banc Sabadell, a la plaça de Sant Roc -
Publicat el 01 de maig de 2025 a les 12:13
Actualitzat el 01 de maig de 2025 a les 15:43

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va donar dimecres llum verda a l'opa del BBVA al Banc Sabadell. La Sala de Competència ha avalat l'operació amb compromisos, una decisió que no ha trigat a provocar una allau de reaccions des de diferents sectors. La majoria, contra aquest nou moviment.

L’associació d’accionistes minoritaris del Banc Sabadell creu que la credibilitat de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) està “per terra” després de les filtracions de les últimes hores de l’acord per avalar l’opa del BBVA. En una entrevista al 324, el seu president Jordi Casas, ha exigit un “expedient informatiu” en l’òrgan de la Competència perquè van sortir informacions mentre els mercats eren oberts. “És molt greu”, ha dit. Casas també ha advertit que ni tan sols els grans fons acudiran a l’opa amb les condicions actuals, ja que anirien “a perdre diners”. El BBVA, ha dit, vol reduir la dependència a Mèxic i Turquia guanyant quota a Espanya. “El que no val és intentar resoldre problemes estructurals comprant barat”, ha avisat.

El Banc Sabadell va recordar que no està d'acord amb la metodologia utilitzada per la CNMC per revisar l'opa del BVVA, perquè entén que "no és adequada" per analitzar la unió de negocis bancaris per a pimes. Per això creu que aquesta metodologia no permet conèixer les conseqüències que la concentració tindria per als clients. Alhora apunta que, ara com ara, l'oferta del BBVA comporta als accionistes del Sabadell pèrdues del 7%. 

El govern espanyol "té l'última paraula"

Des del terreny polític, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha advertit que l'opa és una "molt mala notícia" i ha afegit que "hi perd la democràcia econòmica". "Mai en parlem però és la més important junt amb els drets humans", ha sentenciat. En una entrevista a La 1, Díaz ha afirmat que el govern espanyol "té la darrera paraula" i l'ha instat a aturar l'operació. A més, vaticina que el procés es pot traduir en l'acomiadament de cinc mil treballadors i que s'aguditzi l'exclusió financera.

En aquesta línia, la presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, ha donat per fet el tancament d'oficines i els acomiadaments si l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell prospera. "La magnitud? És el que falta per veure. Ens preocupa moltíssim", ha admès Suárez en declaracions a La 1.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va recordar en saber-se la notícia que a Catalunya hi ha "un model bancari arrelat al país, al seu teixit empresarial i a les seves empreses amb un compromís social".

Pimec, contra la decisió

Les patronals catalanes també s'han posicionat contra l'operació. Una de les primeres a mostrar el seu rebuig va ser Pimec, que ha expressat "preocupació i desacord" davant dels darrers fets. La patronal considera que els compromisos que ha fixat el regulador són "absolutament insuficients" per mitigar els "riscos" per a la competència i accés al crèdit de les pimes i reclama al ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que "defensi l'interès general" en la tercera fase de l'operació.

En un comunicat, Pimec remarca que les mesures acordades "no garanteixen una protecció real i efectiva" per a les pimes, ni tampoc la "preservació" de l'equilibri territorial del sistema financer. També aposta per implementar "mecanismes de seguiment i supervisió externa".

De la mateixa manera s'han pronunciat els sindicats. CCOO i UGT de Catalunya ha instat aquest Primer de Maig al govern espanyol a actuar per aturar l’opa del BBVA al Banc Sabadell.

El BBVA celebra la notícia

Mentrestant, el BBVA ha celebrat l'aval de la CNMC i ha assegurat que els seus compromisos són "sense precedents" al sistema bancari espanyol. "Afavoreixen la inclusió financera, la cohesió territorial i el crèdit a les pimes i autònoms", ha dit el president del BBVA, Carlos Torres, que també ha afirmat que "preserven la competència", especialment en territoris com Catalunya, on el banc resultat de l'opa tindria una major presència. "La unió amb Banc Sabadell és un projecte de creixement amb el qual augmentarem la capacitat de finançament a empreses i famílies en 5.000 milions d’euros addicionals a l'any", ha insistit.