Sabadell és ciutat de musicals. I el festival Observa, que aspira a ser un lloc representatiu per a tothom, va aconseguir plasmar aquest talent artístic amb una inauguració esplèndida el dijous. Va ser a través de La Nit dels Musicals, que va omplir de famílies l’amfiteatre del Parc de Catalunya. Més d’una vuitantena de persones –entre cantants, ballarins i músics– van participar en l’espectacle de gran format, ideat per Albert González i Adrià Aguilera.
La Nit dels Musicals va injectar un ritme trepidant a la inauguració de l’Observa amb una versió reduïda de Grease, sota el títol Summer Nights. No hi van faltar les cançons més icòniques del musical romàntic adaptades al català, que una quinzena de cantants van interpretar al llarg del vespre.
Entre tot el talent artístic local, -perquè sí, l’espectacle es va nodrir especialment d’artistes sabadellencs, hi havia un entrenat cos de ball format per membres de les escoles de dansa Ritme, Bots i KMY Studio. Va ser un suport explosiu. Els dos protagonistes, Èric Alès i Cristina Fabero, encarnant Danny Zuko i Sandy Olson, anaven ben escortats per un bon grapat de talentosos intèrprets musicals en el paper de les respectives colles de talosos i bledes que els envolten a l’institut. Algunes de les seves interpretacions van elevar el nivell de la nit.
La música en directe, que comptava amb joves de la Banda de Música de Sabadell i del Taller de Músics, va ser la cirereta del xou. Va tenir el públic enganxat movent els braços amunt i avall a ritme de la inoblidable Grease Lightning, un tema que sempre té poder per obrir un dels calaixos musicals de la memòria i fer-nos ballar. I es va emocionar completament amb la tendresa de Hopelessly devoted to you.
El batut musical a base de dolços ingredients com les escoles de dansa, la banda en directe i els actors, per al director musical, Adrià Aguilera, va crear “un clímax energètic” molt potent en l’obra. No era fàcil, però, calia mobilitzar i coordinar 80 persones que no van assajar plegades fins una setmana abans de l’espectacle. I, esclar, tanta penya suposen dificultats a nivell tècnic, a les quals se sumen que l’obra sigui a l’aire lliure. Ara bé, segur que van quedar compensades amb el capvespre primaveral i ataronjat retallant la silueta de Montserrat al cel.
S’ho van “jugar tot a una carta”, com recalca el director de l’espectacle, Albert González, que admet que, pendent de controlar el so, la llum o els canvis d’escena, no va poder ni seure i va viure-ho des del patiment. Però és que va ser un xou únic que no es tornarà a repetir més endavant, a priori. “És un espectacle one shot. L’has de clavar. Això té un punt d’adrenalina molt xulo”, comentava Aguilera. El resultat, al final, consideren que va ser fins i tot més rodó que l’any passat, en què La Nit dels Musicals es va incloure en el festival Observa, tot i que amb un format que recordava més una gala que no pas una obra teatral. “Com a director, estic més satisfet. I els comentaris que ens han arribat també són molt bons”, referma González.
Tots dos s’havien de treure l’espineta. Venien d’un dia “desesperant” com va ser l’espectacle inaugural de la Capital de la Cultura el febrer, que va quedar molt deslluït per la pluja.
Fotografies: Juanma Peláez:
























I què més?
Abans de La Nit dels Músicals, dos cantants molt admirats pel públic familiar, com són els exconcursants d’Eufòria Carlos i Carla, van escalfar musicalment l’ambient a la zona de Village com a teloners interpretant temes d’alguns musicals clàssics. El primer, sabadellenc, ja va actuar durant la Festa Major de Sabadell, com a pregoner i a l’Eix Macià.













