Qui és la dona del fusell a l’esquena i la mirada desafiant?

La companyia Tips escenifica amb una lectura dramatitzada la vida de la militant antifeixista Marina Ginestà

  • Qui és la dona del fusell a l’esquena i la mirada desafiant?
Publicat el 05 de març de 2025 a les 18:32
Actualitzat el 06 de març de 2025 a les 09:13

Fusell a l’esquena, camisa de miliciana arremangada, cabells curts lliurats al vent, ulls plens de seguretat desafiant la càmera i, de fons, una Barcelona preparada per a resistir el cop de l’exèrcit Nacional. Aquesta icònica fotografia del 21 de juliol de 1936, presa des del terrat de plaça Catalunya de l’Hotel Colón, va convertir molt temps després una jove de 17 anys en un símbol de la lluita antifeixista. Però la periodista, escriptora i militant antifeixista Marina Ginestà (1919-2014) va ser molt més que una estampa de la resistència que arriba fins a la contemporaneïtat. La història de la seva vida s’escenificarà divendres 7 de març a l’Espai Àgora a través de la companyia sabadellenca Tips, que estrena a la ciutat la lectura dramatitzada Marina Ginestà. Fotos de memòria.

“Marina Ginestà visibilitza dones silenciades històricament”, explica la directora de l’obra, Bruna Feliciano. “Va ser una dona molt implicada socialment i cultural, que va lluitar per la igualtat i el benestar. Però també va tenir una vida amb moltes capes. No és la mateixa Marina la que apareix a la foto amb 16 anys que la que descobreix l’existència de la foto poc abans de morir”, afegeix.

L’obra neix com a partir del projecte 365 dones l’any, del Teatre Nacional de Catalunya, que encarrega a 10 companyies que portin a l’escenari una obra que ajudi a difondre el llegat d’una dona silenciada per la història. La companyia Tips comanda l’encàrrec amb un text escrit per Núria Vizcarro i les interpretacions d’Astrid García, Teresa Guitart, Josep M. Roviralta, Laura Sabaté, David Serrano i Cristina Suarez. Per a l’ocasió, Núria Clapés ha dissenyat un espai sonor. Són 7 actors de diferents generacions i un equip tècnic i creatiu de Sabadell que ja han portat la lectura dramatitzada per diverses sales.

[caption id="attachment_335603" align="aligncenter" width="700"] Escena de l'obra 'Marina Ginestà. Fotos de memòria'
/ Companyia TIPS[/caption]

L’escenari es dividirà en tres per explicar tres històries paral·leles. En cadascuna, hi apareixerà una Marina Ginestà en una època diferent de la vida, entre la joventut i la vellesa. Estarà acompanyada de figures històriques com el revolucionari anarquista Buenaventura Durruti, a qui entrevista, generals militars i la seva família. “La vida no és lineal, tampoc aquesta obra que mostra les diferents capes de Marina Ginestà”, conclou Feliciano.

Entre aquestes capes, hi ha les de filla de comunistes, traductora, militant de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, periodista, exiliada a França, República Dominicana i Veneçuela, i autora de dos llibres, Els antípodes i En vindran d’altres. Amb 89 anys, establerta a París, es descobreix a la mítica foto.