1 - Agafeu-vos el procès amb filosofia
“Buscar escola és una bona excusa perquè els pares i les mares reflexionem sobre què significa per a nosaltres una bona educació, perquè d’això depèn que triem un centre o un altre”, reflexiona el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín. Coincideix amb aquesta visió la pedagoga Anna Ramis, qui remarca la importància de pensar bé la decisió: “No estem escollint el lloc on el nostre fill farà P3, sinó on s’estarà fins a sisè de Primària”, destaca.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2 - Un punt de partida: fora prejudicis!
A partir d’aquí, toca passar a l’acció. Un punt de partida en què coincideixen els dos experts és espolsar-se els prejudicis. “Si comences a visitar escoles carregat de prejudicis, estàs mirant la realitat amb ulleres brutes”, compara Ramis, i recomana un exercici per fer en parella: seure cara a cara i preguntar a l’altre: “Quins són els meus prejudicis?”, per ser-ne conscient i superar-los.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3 - Informeu-vos amb fonts internes
Per recollir informació, els experts recomanen parlar només amb pares i mares que ja tinguin fills escolaritzats a aquell centre, i no fer excessiu cas dels rumors externs. Que us expliquin què és allò que més valoren de l’escola, i també quines coses no els agraden: us poden donar pistes per formar el vostre criteri.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4 - No subestimeu el web dels centres
Al web, un centre posa els projectes o activitats dels quals està més orgullós, i això us pot donar una idea del tipus d’escola que són i volen ser. Mireu i anoteu preguntes per quan aneu a les portes obertes. Algunes idees: Es treballa per projectes? Es fan moltes sortides? Quantes llengües es parlen? És activa l’AMPA?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5 - Visiteu les escoles amb els ulls oberts
Quan aneu a veure escoles, visiteu-ne tantes com pugueu, fins i tot aquelles que penseu descartar: us aportaran informació i elements per decidir. Un cop a dins, és bo fixar-se en la petjada dels alumnes, en el que diuen les parets: allò que hi ha penjat transmet la vida de l’escola, l’estil dels mestres i el tipus de projectes que el vostre fill o filla farà durant anys. “Aprofiteu per preguntar sobre projectes en marxa que hàgiu vist al web: els brillen als ulls amb entusiasme als professors quan us ho expliquen?”, diu Ramis.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
6 - Empreu llistes i quadres
A l’hora d’escollir feu una llista dels vostres criteris, i endreceu-los per ordre de prioritat. Després, empreu-los per comparar les escoles que us han interessat. Algunes idees de criteris a comparar són l’estil educatiu, la proposta de valors, les necessitats especials del teu fill o filla, la proximitat al centre, l’ideari o el nombre de línies.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7 - Preneu-vos amb paciència el procés burocràtic
Amb les escoles visitades i la decisió presa, toca la part burocràtica de l’assumpte: fer la preinscripció. El període per entregar el document de sol·licitud per al curs 2019-2020 s’estén enguany des del 29 de març fins al 9 d’abril, i aquest any presenta una sèrie de canvis que cal conèixer. El principal afecta els criteris de prioritat que regulen l’ordre pel qual accediran els nens i nenes sol·licitants als col·legis públics i concertats. En aquesta convocatòria, s’han eliminat dos criteris complementaris que estaven vigents fins ara: que l’alumne o alumna tingués una malaltia crònica –inclosos els celíacs–, i que el pare, mare o tutors sigui exalumnes del centre en qüestió. La resta de criteris es mantenen; els generals són tenir germans matriculats a l’escola –això atorga el màxim nombre de punts–, viure o treballar a prop del centre, rebre la renda mínima d’inserció o tenir –l’alumne, algun pare o algun germà– una discapacitat superior al 33%. Els criteris complementaris –s’utilitzen per desempatar– queden reduïts a formar part d’una família nombrosa o monoparental. Tot i això, Conchi Murillo –responsable fins a l’octubre de l’Oficina Municipal d’Escolarització de Sabadell– reclama tranquil·litat: “el 94% dels alumnes entren al centre escollit com a primera opció”, explica. Murillo afegeix alguns consells pràctics per al procés, com omplir diverses opcions de centre –si només en poseu una i no és l’escollida, saltareu automàticament a l’assignació d’ofici– o entregar la documentació al col·legi escollit com a primera opció.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8 - I si tot falla... calma!
Si no aconseguiu la vostra primera opció, tranquils! L’escola idònia és aquella amb la qual construeixes un diàleg: l’escola us va explicant què és educar per a ells, i vosaltres els aneu explicant com és el vostre fill o filla. El vincle de confiança entre pares i mestres s’enherba a poc a poc, si les dues parts hi estan disposades. "No aneu a les escoles amb una llista de requisits, perquè la qualitat educativa és una qüestió de confiança entre mestres i pares, no una pista de futbol molt xula o més hores d’anglès”, conclou Palacín.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
EXTRA - Utilitzeu els recursos digitals al vostre abast
Durant el procés de recerca, hi ha una sèrie de recursos digitals i gratuits que us poden resultar molt útils. Pel que fa a Sabadell, alguns d'ells són aquests:- El document 8 orientacions per triar escola, elaborat per la Fundació Jaume Bofill, que aprofundeix en alguns dels punts explicats abans - VULL VEURE-HO
- La llista de data i hora de totes les jornades de portes obertes de les escoles de Sabadell - VULL VEURE-HO
- Un cercador que l'Ajuntament posa a disposició dels pares i mares per veure quins són els col·legis més propers al domicili (i que, per tant, atorguen la màxima puntuació al criteri de proximitat) - VULL VEURE-HO