Un altre testimoni colpidor va ser el relatat per Antonia Sabaté Montserrat, nascuda el juny del 39 i filla de Josep Maria Sabater Casañas, mort al front el novembre del 1938. Sabaté, provinent d'una família catòlica, va explicar que el seu avi, escriptor catalanista, el van assassinar a la rereguarda l'any 36, i el seu pare, a qui també li agradava escriure –va publicar articles al Diari de Sabadell i Diari de Barcelona– va deixar el seu testimoni per escrit: si algú ho agafa i ho llegeix, que tingui la mateixa paciència per llegir-ho que jo he tingut per explicar-ho perquè no visquin el que jo he viscut, va llegir. Sabaté va assegurar que a casa seva "regnava el silenci sepulcral", sobre la Guerra Civil i la mort del seu pare, a qui els seus familiars es limitaven a respondre la gent que ho feia no sabia per què ho feia.
L'acte el va cloure l'historiador sabadellenc Esteve Deu, qui va posar-hi context, remarcant els efectes repressius de la postguerra.ARA A PORTADA
La Guerra Civil viscuda des de Sabadell: "A casa sempre va regnar el silenci sepulcral"

- Xavi Guisado: des de fa 40 anys, al capdavant del bar idoni en el racó ideal
Publicat el 18 de febrer de 2022 a les 12:35
Actualitzat el 18 de febrer de 2022 a les 12:45
Trencar el silenci, ajudar a superar el trauma d'un conflicte tràgic i mantenir viva la memòria col·lectiva i individual per tenir ben present el passat. Amb aquesta premissa, l'Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona van celebrar aquest dijous a l'auditori del Casal Pere Quart l'Audiència Memorial, un acte inèdit de memòria històrica, on dotze testimonis de familiars sabadellencs van explicar com els seus avis o pares van viure la Guerra Civil i el Franquisme. Més d'un centenar de persones van seguir amb atenció el testimoni de quatre dones i vuit homes, conduïts pels mediadors de conflictes Mireia Vives i Jordi Palou-Loverdos.
Entre la majoria de les vivències, anècdotes i records que els diversos testimonis van compartir amb els assistents, hi havia un denominador comú: la por i el temor a explicar, encara avui en dia, què és el que va succeir a partir del cop d'estat militar feixista el 18 de juliol de 1936. Així ho va detallar Marc Graupera, net de Marc Aureli Graupera Vergés, qui morí amb trenta-cinc anys després de passar per al front republicà i veure's obligat a marxar a l'exili l'any 1939 als camps de concentració francesos: "El silenci imposat per la por no ha permès assimilar el dolor", va recordar. No va ser fins als anys vuitanta quan Ricard Simó, fundador d'Òmnium Cultural a Sabadell, va permetre a Graupera saber què és el que havia passat durant els anys de la guerra. Així mateix, i per posar en relleu que, encara avui dia, aquest mal tràngol no s'ha paït, és quan va explicar la conversa que va mantenir amb el seu tiet, resident a Suïssa, per preparar la ponència: "Em va dir que cosa més es podia dir, més enllà del que ja va sortir en una exposició temps enrere. Això reforça un silenci que ha durat dues generacions".
Notícies recomenades
-
Sabadell Reparen la vorera de l’escola Teresa Claramunt fins a final d’agost
-
Sabadell VÍDEO | Veïns de Can Llong denuncien l'aparició de "milers" de paneroles
-
Sabadell Consulta el programa de la Festa Major de la Creu de Barberà 2025
-
Sabadell Francesc Mauri: "Hem de ser conscients que la calor mata"
-
Sabadell FOTOS | L'avinguda d'Estrasburg, tallada al trànsit per reparacions de l'asfalt
-
Sabadell Sobrevolant Sabadell el 1993: així ha canviat la ciutat i la resta de municipis vallesans en les últimes dècades