La Maria Jesús portava una vida totalment autònoma. Fins i tot, quan va morir el seu marit, fa quasi 20 anys, va tenir la força i la voluntat per carregar-se la família i la casa a l’esquena i tirar endavant ella sola. La descriuen com una persona molt activa els seus familiars. I, sobretot, donada a la gent que s’estima: havia ajudat a criar els petits que arribaven a la família, per exemple. Tanmateix, van començar a passar coses que no li havien passat abans. Hi havia dies que es deixava les claus de casa, a vegades trucaven del seu bar de confiança per explicar als fills que s’havia desorientat i no sabia tornar a casa, tenia petits moments de desmemòria...
Ara, uns cinc anys després de tot això, a la Maria Jesús li costa molt caminar, gairebé no pot parlar i amb moltes dificultats reconeix els rostres de les persones que la venen a veure a la residència. “L’Alzheimer és una malaltia molt dura, la veritat: a la Maria Jesús l’ha degradat moltíssim els últims anys”, diu el Manel, el seu gendre, que viu la malaltia molt de prop. “Ella anava tirant sola, però amb la malaltia va començar a necessitar atenció continuada. Vam haver de posar-li una cuidadora a casa, però no la tolerava gaire bé; i, finalment, vam optar per ingressar-la a Sabadell Gent Gran, ja que és on rep la millor atenció que necessita”, explica el Manel.
[caption id="attachment_315823" align="aligncenter" width="1707"]
Alzheimer, en el 60% de les visites per trastorn cognitiu
El cas de la família de la Maria Jesús no és pas aïllat. L’Alzheimer és una malaltia crònica i degenerativa que té una elevada incidència en poblacions envellides. De fet, afecta un 2,5% de la població major de 65 anys i un 40% de les persones majors de 85, segons apunten fonts de l’hospital Parc Taulí.
L’Equip Avaluador Integral Ambulatori (EAIA) de Trastorn Cognitiu del Parc Taulí fa unes 1.000 primeres visites l’any a persones que presenten algun tipus de deteriorament cognitiu. D’aquestes visites, el 60% de les demències són degudes a la Malaltia d’Alzheimer.
https://www.diaridesabadell.com/2024/09/24/entrevista-doctora-carme-prat-tauli-alzheimer/El pronòstic de la malaltia és variable, ja que des que es diagnostica fins a arribar a les fases més avançades poden passar més de deu anys. Tot i això, el Parc Taulí atén, cada vegada més, persones joves amb algun tipus de deteriorament cognitiu, incloent-hi l’Alzheimer. En aquest sentit, l’hospital de Sabadell recorda que la detecció precoç de la malaltia és fonamental per iniciar un tractament farmacològic o altres, com l’estimulació cognitiva, una dieta saludable o fomentar l’exercici físic, per endarrerir el transcurs d’aquest tipus de deteriorament cognitiu.