La nova façana de l’ESDI, acabada: en quin punt estan les obres?

La FUNDIT ha invertit uns sis milions d’euros entre la compra de l’edifici i la rehabilitació

  • La nova façana de l’ESDI, acabada: en quin punt estan les obres?
Publicat el 24 de setembre de 2024 a les 12:51
Actualitzat el 24 de setembre de 2024 a les 17:37
L’Escola Superior de Disseny ESDI de Sabadell ha finalitzat les obres de la façana del nou hub del disseny i la innovació, que es troba ubicat dins del campus universitari. L’objectiu, apunten des de l’entitat, és dignificar un edifici que “es trobava en ruïnes” i millorar l’entorn de la Gran Via i el seu veïnat. Georgina Bombardó, directora General de la Fundació de l’ESDI (FUNDIT), remarca que el repte és que aquest nou edifici sigui “un punt de trobada i d’interrelació entre dissenyadors, empreses i start-ups a escala nacional i internacional”. Sempre, però, vinculat al tèxtil i al disseny, “nodrint a l’activitat acadèmica i de recerca que s’imparteix des del campus d’ESDI, que és la nostra raó de ser”, emfatitza. Fins al moment, la FUNDIT ha invertit al voltant de sis milions d’euros entre la compra de l’edifici i les obres realitzades per rehabilitar-lo.

La seguretat de l’edifici

Els treballs en aquesta nova instal·lació van començar l’any 2019 i des de l’escola celebren que ja comencen a donar els seus fruits. En els darrers mesos, s’ha posat fil a l’agulla per acabar de rehabilitar tot el conjunt de la façana. Un pas que havia esdevingut una prioritat, sobretot per qüestions relacionades amb la seguretat de l’immoble. Però també per poder començar a donar forma al projecte empresarial que es durà a terme en aquest espai. Així, en els darrers tres anys, el nou patronat i la direcció de FUNDIT-ESDI ha centrat els esforços a aconseguir millorar una lògica econòmica que, segons expliquen fonts de l’escola, li era adversa. Després d’aquest període, “s’han superat els reptes proposats en el pla inicial, a més d’acompanyar una notable millora de la qualitat acadèmica”, sostenen. Tot plegat ha permès que durant el mes de maig, el patronat aprovés una partida pressupostària per dignificar un edifici que havia quedat en unes condicions molt precàries, segons apunten. A partir d’aquest moment, la institució, conjuntament amb professionals del sector, està treballant per poder fer realitat els seus plantejaments inicials en l’indret.

Rosa Pera conceptualitzarà l’espai

En aquest context, s’està duent a terme un procés de reflexió i conceptualització conjunta que encapçalarà Rosa Pera, comissària, investigadora i comunicadora en els camps d’estudi de la cultura, l’art i el disseny i les seves connexions amb la innovació, el coneixement interdisciplinari i la societat. Pera està treballant en el fil conductor que unirà tot el projecte -que es farà públic el 31 d’octubre- i que pretén posar el focus en l’àmbit del tèxtil, no només enfocat a la moda, sinó també a altres disciplines com el disseny d’interiors o de producte.

Encara Ruiz, nova directora acadèmica

El rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Antoni Rom, va nomenar la setmana passada la doctora Encarna Ruiz nova directora acadèmica de l’Escola Superior de Disseny ESDI, a petició de la Comissió Permanent de FUNDIT, la Fundació del Disseny Tèxtil que gestiona l’escola.