Els futurs mecànics de Sabadell que impediran que els avions caiguin

El testimoni de dos estudiants del cicle formatiu superior de Manteniment Aeromecànic que s'imparteix a l'Aeroclub de Sabadell

  • Els futurs mecànics de Sabadell que impediran que els avions caiguin
Publicat el 26 d’octubre de 2024 a les 10:10
Actualitzat el 27 d’octubre de 2024 a les 13:27
Un error pot ser fatal. “És una feina de molta responsabilitat”, assegura Pau Abós, cap de taller d’Heliswiss a Sabadell, empresa de manteniment d’aeronaus. “Els tècnics fem manteniments correctius o reparatius, muntatges i desmuntatges, upgrades...”. I com que la seguretat és el primer, com diu Abós, el taller és sotmès repetidament a inspeccions i controls de qualitat. https://www.diaridesabadell.com/2024/10/26/hospital-helicopters-formacio-professional-aeroclub/ Precisament, la Eimy Manrique i l’Albert Aceituno estan fent el primer curs de Manteniment Aeromecànic a l’Aeroclub per desenvolupar d’aquí a uns anys la tasca que ara fan el Pau i el seu equip. Fa poc que han aterrat en aquest grau superior, que dura tres anys i proporciona una formació dual a partir del segon curs. “La nostra feina serà fer el manteniment perquè puguin volar, bàsicament”, diu Manrique. “Si no hi hagués aquests perfils professionals no hi hauria helicòpters ni avions”, afegeix Aceituno.

"Confiem a aconseguir feina al sector"

La inserció laboral del sector és alta; i els dos confien a poder aconseguir feina poc després de treure’s aquesta titulació. “He estat 20 anys en la mecànica d’automoció i volia superar-me i assolir un nou repte passant a l’aviació”, explica Aceituno. “Des de petit que el meu pare em portava a veure avions i ho tenia pen- dent”, afegeix. En aquest sentit, comenta que en el món dels automòbils va caure en “la monotonia” i aprofitant la demanda de professionals d’aviació va decidir començar a formar-se. [caption id="attachment_320261" align="aligncenter" width="2560"] Un mecànic treballant al taller d'Heliswiss / David Chao[/caption] El manteniment és molt variat, en funció de l’avió i de l’helicòpter. Hi ha revisions que es fan cada 50, cada 100 o cada 1.000 hores. “A més, sempre abans d’enlairar-se i després d’aterrar es fa un manteniment més ràpid”, explica Manrique. Totes les peces tenen les seves hores d’ús i la idea és “sempre prevenir”, comenta Aceituno. “Tot i que sempre tots els mecanismes estan per duplicat, de manera que si en falla un sempre hi ha una alternativa”, conclou.