La zona sud, amb epicentre al voltant del Mercat de Campoamor, inicia un any que ha de ser clau per continuar la transformació iniciada anteriorment i que permeti desencallar projectes pendents que l’Ajuntament tira endavant a la zona del carrer de Concha Espina, amb el Mercat al capdavant en una operació publicoprivada, els Jardins del Sud, l’aparcament de davant del CAP Sud, l’ampliació del parc d’habitatge públic, la renovació de ferms i voreres i la construcció de la primera residència 100% pública de Sabadell, en aquest cas, a càrrec de la Generalitat. Projectes al districte 6 als quals cal sumar l’estrenat recentment Portal Sud –del qual encara queden obres per fer– i les millores que Rodalies preveu fer a l’estació de Sabadell Sud que consistiran a pavimentar de nou les andanes.
Molts projectes en dansa que il·lusionen alguns veïns, com Teresa González, que sobre el mercat remarca que “tantes vegades han dit que ho farien i després no han fet res... tant de bo ho facin. Un mercat per tot aquest barri, que és de gent gran, ens fa falta, perquè tenim altres llocs on anar a comprar, però queden més separats. I la residència tampoc ens aniria malament, sobretot que no cobrin gaire”. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, explica en declaracions al Diari que “el Sud de la ciutat era una zona que necessitava inversió i, per això, ja des del mandat passat hi estem destinant molts esforços”. El Govern prioritza la seguretat i la presència de verd com a elements clau per guanyar cohesió social. Tanmateix, segons Farrés, s’han plantat més de 500 arbres, eliminat sots i barreres arquitectòniques, s’ha millorat la il·luminació, s’han instal·lat càmeres de videovigilància.
Primer, els Jardins
Les obres que haurien de començar primer, pròximament, són les dels Jardins del Sud, que també contemplen la pavimentació de l’aparcament del CAP. La Junta de Govern Local les va adjudicar el passat 16 de desembre amb un pressupost d’1,2 milions d’euros. Es transformarà l’antic camp de futbol del carrer dels Reis Catòlics en un espai verd d’11.000 metres quadrats. Els treballs haurien de durar menys d’un any i estar enllestits a principis de 2026. La veïna Carmen Vera, que passeja per aquest terreny les seves gosses Duna i Firu, reclama que als Jardins del Sud hi hagi un pipicà, “perquè per tenir-ho així... de tant en tant treuen les males herbes, però tornen a créixer”. Vera subratlla que “el camp de futbol està molt bé perquè molta gent hi ve a fer exercici, i propietaris de gossos els porten aquí”. En canvi, el veí Rafael Campillo opina que “el camp de futbol ens agradaria que l’arreglin, perquè si està més ben fet i hi ha verd donarà vida”. Campillo, com Teresa González, pensa que “un mercat com el que hi havia abans ja ens aniria bé. Tal com estava fins ara no tenia sentit, estava massa buit”. També demana bancs per seure al passeig d’Espronceda entre la plaça de Picasso i el carrer de Fontanella.
Sigui com sigui, entre diversos veïns consultats hi ha ganes de veure canvis. Com diu Carmen Vera, “amb que vagin fent coses ja n’hi ha prou”. L’Ajuntament va aprovar el passat 20 de maig el plec de clàusules administratives que regirà la concessió a 40 anys perquè una empresa gestioni el futur Mercat de Campoamor, ja que es preveu enderrocar l’edifici actual i que se’n construeixi un de nou amb un pressupost aproximat de 4,3 milions d’euros. Tant la construcció com un cànon mínim d’un milió d’euros els haurà d’abonar qui guanyi la licitació del projecte.
En el futur equipament, es preveu que hi hagi una única gran superfície, que també gestionarà l’aparcament soterrani que s’hi vol fer, i una zona de petits locals per a comerç de proximitat, amb el qual es vol mantenir l’essència de mercat. Aquest 2025 també ha de ser l’any en què es posi la primera pedra de la residència pública del sud, al terreny buit del carrer de Diego Almagro que ara es fa servir d’aparcament. Anirà a càrrec del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat, que preveu iniciar les obres a principi d’aquest any i que durin 18 mesos, de manera que podrien estar enllestides a finals de 2026. Tot i així, a Campoamor es respira escepticisme i esperança alhora al respecte, perquè fa 22 anys que des de Sabadell es reclama aquest projecte. “Fins que no ho veiem no ens ho creurem”, exposava al Diari darrerament la veïna Paqui López.
1. Com serà el futur Mercat de Campoamor?Tindrà un gran supermercat d’uns 1.200 metres quadrats que també gestionarà un nou aparcament soterrani. Alhora, es preveu que hi hagi espai per a sis parades de comerç local i un equipament cultural d'uns 500 metres quadrats. Es contempla que obri el 2027.
2. Els Jardins del Sud: aquest cop sí que es faran?
El projecte és del 2021, però s’ha hagut de tornar a adjudicar perquè la primera adjudicatària va renunciar a tirar endavant les obres. Ara es preveu que acabin l’any 2026.
3. Quantes places tindrà la residència pública?
La Generalitat contempla que en tingui 80 de residència i 20 de centre de dia. El pressupost és d’11,6 milions d’euros, a càrrec del govern català i fons europeus Next Generation.
4. Quins carrers s’asfaltaran el 2025?
El carrer de Feijoo i entorns del Mercat de Campoamor, a més de la jardineria d’espais com la plaça de la Creu de Barberà. El 2024, es va renovar el carrer de Goya, entre altres.
5. Rehabilitaran uns 250 pisos amb fons Next Generation
L’Oficina de Rehabilitació de Vimusa ha assessorat 250 habitatges de la zona sud que han demanat subvencions Next Generation per millorar l’eficiència energètica. D'aquests, 44 pisos són municipals. Un dels edificis que es rehabilitarà el 2025 és un de Vimusa de lloguer social al passeig del Comerç.
6. Canvis en l’aparcament del CAP Sud
En el marc de les obres dels Jardins del Sud es pavimentarà l’aparcament de davant del CAP Sud, en el qual s’aixeca pols i hi ha sots i bassals recurrentment que molesten els veïns.
7. Millores a l’estació de Rodalies Sabadell Sud
Rodalies preveu dur a terme actuacions de millora a diverses estacions catalanes aquest any, com a Sabadell Sud, on està previst pavimentar de nou les andanes de l’estació.