La salut mental pren cada dia més rellevància en el debat públic. De fet, ahir, 13 de gener, Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, el Departament de Salut va emetre un comunicat que assenyalava un augment rellevant i inapel·lable de la prevalença de trastorns depressius. Especialment en dones, persones grans i grups socioeconòmics desafavorits. A l’hospital Parc Taulí de Sabadell, això també s’ha notat. El Servei de Salut Mental de l’hospital Parc Taulí atén de mitjana entre 3.000 i 4.000 casos de depressió, que es consolida com la malaltia mental amb més prevalença. Suposa aproximadament un terç de les més d’11.000 atencions que realitza el servei al llarg de l’any.
Els símptomes més habituals són baix estat d’ànim, tristesa o sentiment de desesperança, i pèrdua d’interès per les activitats de les quals abans es gaudia. Tanmateix, es tracta d’una malaltia encara molt estigmatitzada. “I autoestigmatitzada, és a dir, persones que no volen reconèixer que necessiten ajuda”, valorava el doctor Diego Palao, director del Servei de Salut Mental del Taulí en una entrevista al DS. “Cal entendre que una malaltia mental és igualment una malaltia que necessita ser tractada”, afegia.
https://www.diaridesabadell.com/2023/11/09/servei-salut-mental-tauli-reportatge/Altres dades preocupants que va fer públiques ahir el Departament de Salut, apunten que l’ús d’antidepressius ha augmentat de forma significativa en els darrers anys: més d’1,2 milions de persones assegurades van tenir almenys una dispensació l’any 2023, un 169% més que el 2020. I de tot, destaca l’increment entre els menors de 15 anys, que ha estat del +253%. I és que els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van atendre un 9,5% de la seva població per trastorns depressius, amb una clara predominança en noies –12,3% enfront del 5% en nois–.
Nous projectes
La comunitat sanitària de Sabadell treballa amb un nou projecte ambientat en una plataforma digital per ajudar a detectar els problemes de salut mental. Segurament, veurà la llum de cara a l’any 2026, en una primera prova pilot. Es tracta d’una plataforma digital que des de mòbil o polsera pugui ser utilitzat per pacients que, voluntàriament, participin; i servirà per tenir un major control i contacte.
Conscients de l’augment de casos, l’any passat, el Taulí va inaugurar una nova àrea de salut mental per a adults integrada dins les Urgències. També va incentivar una pràctica, anomenada esketamina, a partir d’un tractament inhalat. La teràpia es fa en una sala totalment adaptada, on els estímuls sensorials són mínims i els pacients candidats han de venir, inicialment, dos cops a la setmana durant 4 setmanes a l’hospital per rebre el tractament.