Agafar el tren està de moda a Sabadell

Sabadell va liderar l’any passat l’increment de viatgers a les estacions d’FGC (+18,5%)

  • Recuperaran La Farinera per fer-hi 88 habitatges
Publicat el 20 de gener de 2025 a les 14:29
Actualitzat el 20 de gener de 2025 a les 18:15
Agafar el tren està més de moda que mai a Sabadell. La ciutat va liderar el 2024 l'increment de l'afluència als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), amb més de cinc milions de viatges en les cinc estacions. És la xifra més alta de la història, amb un increment del 18,5% respecte a l'activitat registrada l'any anterior. En aquest sentit, supera Terrassa (15,3%), Sant Quirze (10,8%) i Rubí (9,2%) com la 'capital' de la mobilitat ferroviària en la xarxa catalana. En comparació amb el 2019, Sabadell és la ciutat on ha crescut més la demanda -un 40,4%-, molt per davant de l'altra capital vallesana, que presenta un augment del 27%. "Les noves estacions a Sabadell [des del 2016] han estat clau. Els canvis en l'oferta condicionen la demanda", resumeix Carme Miralles, catedràtica de Geografia Urbana a la UAB. Tenir cinc estacions explica l'auge en l'ús. "Ha passat a ser un transport urbà, no només interurbà", analitza sobre els trajectes amb origen i destinació a dins mateix de Sabadell.

Les dades, per estacions

Els controls d'accés han registrat en l'últim any 5.339.786 validacions a Sabadell. L'evolució dibuixa una tendència que no sembla tenir aturador i que situa la infraestructura en nivells difícilment superables. Per estacions, en l'últim any la que ha experimentat la pujada més notable és Can Feu-Gràcia, que ha tingut un 28% més de passatgers. En el darrer lustre, però, una parada és la que ha aplegat més usuaris nous: Sabadell Nord, que gairebé rep ara un 55% més de viatgers que el 2019. En nombres absoluts, Sabadell Plaça Major és l'epicentre de la mobilitat a la ciutat: 1,8 milions de persones van accedir als trens en aquest punt de l'S2 el 2024. Entre els factors que han canviat en els últims anys, l'increment de la freqüència en hores punta -ara, amb sortides cada cinc minuts en direcció a Barcelona- ha estat un incentiu. Malgrat que el trajecte de tota la línia hagi incrementat lleugerament el temps amb les noves parades -55 minuts-, molts sabadellencs no cobreixen tot el recorregut i no han vist alentit el viatge. Alhora, els usuaris coincideixen el compliment dels horaris compensa la possibilitat d'arribar abans a Barcelona agafant Rodalies. Sobre això, la puntualitat en el servei, que es registra a partir de retards de més de tres minuts, s’ha mantingut el 2024 prop del 99%. [caption id="attachment_329928" align="aligncenter" width="700"] L'estació d'FGC a Sabadell Nord | Victor Castillo[/caption] Miralles remarca que la nova realitat als Ferrocarrils ha atret també usuaris de la rodalia de Sabadell, com els veïns de Castellar. En aquest sentit, assenyala l'aparcament al Nord com un increment potencial de l'oferta. Operatiu des de finals del 2020 i amb més de 300 places, l'equipament subterrani esdevé l'estacionament més gran de la xarxa metropolitana d'estacions FGC. En definitiva, l'experta en mobilitat sosté que les xifres proven que quan hi ha un transport públic efectiu les persones l'utilitzen. "Que el transport públic fos més competitiu que el privat no es donava fora de Barcelona. Ara, es comença a demostrar que també ho és fora de la capital". En aquest sentit, remarca com a darrera variable l'impacte en la butxaca: "El preu per anar amb tren ha baixat un 50% i això encara l'ha fet més atractiu", tanca.

Les dades a Catalunya i el Vallès

L’any 2024 a la línia Barcelona-Vallès s’han registrat prop de 68,8 milions de viatges, un 6% més que el 2023 i un 3,8% més que l’any 2019. Actualment, frega els 69 milions de viatges, mentre que la del Llobregat-Anoia en registra 28,6 milions, un 10,2%. Per la seva banda, el servei Lleida-La Pobla de Segur comptabilitza gairebé 450.000 viatges, un increment anual del 19,8%. [caption id="attachment_329926" align="aligncenter" width="700"] L'estació d'FGC a Sabadell Nord | Victor Castillo[/caption] En conjunt, FGC ha batut el 2024 el seu rècord anual de demanda, amb un total de 97,4 milions de viatges a les línies metropolitanes. La xifra suposa un augment del 7,2% respecte al 2023, i supera en un 7% l’últim rècord, que era de l’any previ a la pandèmia, el 2019, quan es van fer 91 milions de viatges. El president de FGC, Carles Ruiz, destaca que les dades són “molt bones” perquè es torna a créixer “a totes les línies i també pràcticament a totes les estacions”. El rècord de demanda, apunta, motiva l’empresa pública a “continuar treballant cada dia per oferir una opció de transport públic fiable, segur i de qualitat per tal de fomentar que cada cop més gent deixi el cotxe a casa”. A Sabadell, el missatge sembla que ha penetrat.