Milloraran els camins del riu Ripoll amb una inversió d'1 milió d'euros

Ajuntament i Consell Comarcal preveuen invertir 1 milió d'euros per millorar els camins dels 8 km de recorregut del riu a la ciutat

  • Milloraran els camins del riu Ripoll amb una inversió d'1 milió d'euros
Publicat el 05 de febrer de 2025 a les 13:16
Actualitzat el 09 de maig de 2025 a les 17:15

Sots i esllavissades són freqüents al llarg dels 8 km de recorregut que transcorren pel riu Ripoll a Sabadell. Un projecte que ha presentat aquest dimecres l'Ajuntament de Sabadell preveu posar remei a aquesta situació i millorar l'entorn fluvial per fer-lo més segur i accessible per a vianants i ciclistes però, també, pensant en adequar la zona perquè sigui atractiva per atraure noves empreses.

La inversió per millorar els camins serà d'aproximadament 1 milió d'euros, uns 834.700 euros dels quals els aportarà el consistori i uns 151.100 el Consell Comarcal dintre del projecte 'El riu, teixint fils de vida', subvencionat amb fons europeus Next Generation. La previsió és que les obres puguin començar el segon semestre d'aquest any i que estiguin enllestides al cap de 12 mesos, possiblement, l'estiu de 2026 si tots els tràmits administratius van a bon ritme.

En total, s'actuarà als 8 km de recorregut que acumulen una superfície d'uns 70.000 metres quadrats. El tinent d'alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat i regidor de Gran Via Ripoll, Lluís Matas, assegura que aquest "és un dels projectes més ambiciosos per endreçar el Ripoll des de fa molts anys" i la regidora de Transició Ecològica, Sílvia Garcia, ha apuntat que "volem millorar tot l'entorn perquè la ciutadania el pugui utilitzar com a espai esportiu, de lleure i cultural".

L'Ajuntament s'encarrega de tot el recorregut menys el tram que va del molí d'en Mornau fins a l'inici del terme municipal a Ribatallada. Les actuacions que es duran a terme eliminaran sots i recuperaran trams de camí que ara no es poden fer servir per esllavissades. Per evitar-les i fer els camins segurs s'utilitzaran solucions de bioenginyeria del paisatge com la instal·lació de malles orgàniques de coco per protegir el sòl davant de pluges torrencials o l'ús de palisades per prevenir possibles esllavissades.

A part, s'instal·laran elements de seguretat com tanques de fusta o escales en trams especialment malmesos. També hi haurà nous elements de mobiliari urbà com aparcaments de bicicletes, papereres, bancs i taules de pícnic. El projecte també té previst millorar les àrees de Sant Vicenç de Jonqueres, el molí de l'Amat o l'accés pel molí d'en Torrella. La vegetació també patirà canvis. Es continuarà duent a terme la retirada de canya americana iniciada mesos enrere, perquè és una espècia invasora que "té efectes nocius per l'estabilitat, el paisatge i la fauna", segons l'Ajuntament, "a més de suposar un gran cost de manteniment i problemes de plagues. Paral·lelament, es preveu plantar uns 300 arbres i millorar la vegetació autòctona. A banda, s'ha previst la creació de jardins de pluja, zones enjardinades pensades perquè puguin recollir importants quantitats d'aigua, contribuir al filtrat natural i reduir l'erosió, elements que també es busca que contribueixin a afavorir la biodiversitat de la zona.