Crit d'auxili d'una parella de Sabadell: "Amb 80 anys hem d’acabar sota un arbre?"

Miguel del Águila i Rosa, de 78 i 73 anys, busquen una alternativa habitacional

  • Crit d'auxili d'una parella de Sabadell: "Amb 80 anys hem d’acabar sota un arbre?"
Publicat el 10 de febrer de 2025 a les 20:03
Actualitzat el 10 de febrer de 2025 a les 20:05

Han arribat a la vellesa i no tenen la situació habitacional resolta, per la qual cosa fan un crit d’auxili. Miguel del Águila, professor de francès de 78 anys, i la seva dona, Rosa, tècnica geriàtrica de 73 anys, viuen de lloguer a Sabadell des de fa vuit anys, quan van vendre l’habitatge que tenien a Sant Quirze del Vallès “per tenir-ho tot més a mà” a Sabadell. Però els estalvis s’han acabat i asseguren que “el 5 d’abril hem de marxar del pis”, propietat d’una persona que detallen que els ha deixat marge perquè intentin trobar una alternativa.

Però “entre els dos cobrem 1.100 euros al mes i no devem res”, ell té demanats els graus de dependència i discapacitat per malaltia i “no mengem massa, però ens falta un sostre per no trobar-nos al carrer”. Amb els preus dels lloguers en època de màxim històrics a la nostra ciutat –790,83 euros al mes de mitjana entre gener i setembre de 2024 segons l’Incasòl– i al conjunt del país, han demanat a través de Vimusa accedir a un pis de lloguer protegit o d’emergència, tal com han confirmat al Diari fonts de l’Ajuntament de Sabadell. Aquestes fonts detallen que aquests veïns, com tots els casos que arriben a les dependències municipals, “tenen contacte amb Acció Social i se’ls hi fa seguiment, se’ls està acompanyant en el procés i se’ls proporcionen recursos i suport o derivacions i informació que necessiten”. Des del consistori afegeixen que el temps que triga un sol·licitant a accedir a un habitatge protegit o d’emergència “va en funció de les característiques de la família, les necessitats que tenen i els recursos disponibles”.

Més de 2.700 persones en espera

La borsa d’habitatge protegit (HPO) i d’emergència –és la mateixa– compta amb més de 1.700 habitatges, segons les mateixes fonts de l’Ajuntament. Immobles gestionats per Vimusa i l’empresa mixta SBD Lloguer Social i que no cobreixen la demanda actual (als quals caldria sumar els de l’Incasòl com els 34 nous de Can Llong) amb dades de 2023, un total de 2.754 persones estan inscrites al registre d’HPO.

[caption id="attachment_332550" align="aligncenter" width="1000"] Pisos de protecció oficial de Vimusa al carrer de Francesc Layret / DAVID CHAO[/caption]

Actualment, tots els habitatges estan plens, “no n’hi ha cap de buit”, tot i que “pot haver-hi una petita xifra que està en rotació”, és a dir, el període que passa marxa un llogater o es desallotja una ocupació, es fa el manteniment i entra un nou llogater. Si no hi ha llogater a dins, per tant, és perquè l’habitatge s’està reparant perquè hi entri algú. Per millorar la seva situació un cop no puguin pagar el lloguer, Miguel i Rosa descarten ocupar el pis en què viuen i s’ofereixen per cuidar persones grans a canvi de tenir un sostre. “Som gent entregada i ens agrada cuidar”, reivindiquen. I expliquen que “hi ha qui ens diu que no paguem i fem d’ocupes, però encara que tinguéssim 40 anys, no faríem això, és un delicte. També ens diuen que posem algú al pis perquè ens ajudi a pagar el lloguer, però si no som propietaris, no podem fer-ho. Però si no aconseguim res, ens trobarem amb la motxilla al carrer amb 80 anys”, per la qual cosa afegeixen que “ens sorprèn que amb 80 anys no tinguis més solució que això o un arbre”.

https://www.diaridesabadell.com/2025/02/10/habitatges-habitat-3-lloguer-social-sabadell/