La NASA li envia una carta d'agraïment després d'advertir "errors greus" de ciberseguretat

Daniel Fraile, professor a l’institut Sabadell, va enviar un informe a l'agència espacial advertint de vulnerabilitats a la pàgina web

  • La NASA li envia una carta d'agraïment després d'advertir "errors greus" de ciberseguretat
Publicat el 26 de febrer de 2025 a les 14:14
Actualitzat el 27 de febrer de 2025 a les 09:06

“En nom de l’Administració Nacional d’Aeronàutica i l’Espai (NASA) volem reconèixer el teu esforç com a investigador independent de seguretat”. És l’inici de la carta que va rebre el professor de l’institut Sabadell Daniel Fraile, enviada directament des de l’agència espacial dels Estats Units.  “Vaig detectar cinc vulnerabilitats en ciberseguretat a la seva pàgina web, i n’hi havia tres que eren considerades greus” explica. Fraile els va fer arribar un informe i la NASA va respondre amb aquest agraïment i resolent totes les irregularitats que els va advertir.

Fraile és “hacker ètic” i va assabentar-se que hi havia altres professionals de la ciberseguretat que havien rebut agraïments semblants, d’òrgans com el Servei Secret dels Estats Units o la mateixa NASA. “Vaig pensar que jo també volia rebre d’alguna manera un reconeixement semblant”, confessa. Va informar-se i a través d’una plataforma –que permet alertar de forma lliure de problemes de seguretat a les grans empreses– va entaular comunicació amb l’agència espacial. “Vaig estar una setmana investigant i revisant les seves dades; i vaig trobar diverses vulnerabilitats”, detalla. Bàsicament, va detectar que hi havia informació privada mal encriptada o que hi havia maneres d’accedir a diversos codis importants.

[caption id="attachment_334622" align="aligncenter" width="1200"] Fraile amb la carta que la NASA va enviar-li projectada a la pantalla / Cedida[/caption]

"És una gran satisfacció"

“Vaig rebre el missatge d’agraïment quan era a classe i vaig  decidir projectar la carta davant dels alumnes”, explica Fraile, que és professor de Cicles Formatius. I exalumne de CF d’Administració de Sistemes Informàtics i Xarxes, també de l’Institut Sabadell. “És una gran satisfacció i un orgull molt gran”, celebra.

Fraile està molt familiaritzat amb el món dels hackers, de fet, hi ha estat treballant. Fa divulgació a les seves xarxes socials, sota el nom de ‘viejofraile’. “Allà publico, per exemple, informació referent a les tècniques que fan servir els cibercriminals per robar-nos les dades”, explica. Ho fa amb un llenguatge planer i des de zero perquè té interès que tothom qui ho vulgui pugui introduir-se dins del sector.

L’institut ha celebrat amb una publicació al portal web la notícia i ha assegurat que “històries com aquesta serveixen d’inspiració per als estudiants del nostre institut”.