Sabadell va tancar el 2024 amb
55.899 trucades al número
112. Són 4.745 avisos més que l'any anterior, una evolució que es manté a l'alça en els últims anys. Una dècada abans, el volum d'incidents advertits al servei de la Generalitat de Catalunya va ser de 33.235 -en deu anys, s'ha incrementat en un 68%-. De mitjana, actualment, es gestionen
més de 150 trucades al dia per fets que passen a la nostra ciutat.
"Les enquestes que tenim indiquen que cada vegada es coneix més el 112. Abans, existia el 088 o el 080, diferents telèfons que van ser integrats pel 112. El coneixement és notablement superior al de fa una dècada. A més, és l'únic telèfon de la Unió Europea (UE) on qualsevol persona pot reclamar una atenció, sigui la naturalesa que sigui. Una fuita, un robatori, una emergència mèdica, un robatori...", explica al Diari el subdirector operatiu de l'organisme,
Andreu Alfonso. L'equip s'encarrega de la recollida de dades per distribuir posteriorment la urgència a tots els cossos que poden actuar-hi amb celeritat.
Un notable augment per problemes de seguretat
A la ciutat, la majoria d'emergències l'any passat estaven vinculades a problemes de
seguretat: més de 22.000 (
39,8% del total). Per darrere, les
assistències sanitàries (34%) i incidències vinculades al trànsit (8,5%) completaven les tipologies més nombroses.
En matèria de seguretat, s'inclouen els
furts, les
baralles,
agressions o
robatoris, entre altres. "L'augment és rellevant en aquesta tipologia. Va créixer un 16% a Sabadell, una desviació que és superior respecte al que passa a la resta de Catalunya, on l'increment està al voltant del 2-3%", apunta Alfonso. Això, remarca, té un reflex directe en els despatxos a cossos operatius de Mossos d'Esquadra (+10%) i Policia Municipal (+6%), a qui es van derivar més avisos. Una mateixa trucada, especifica, es pot desviar a diferents cossos. Per exemple, en un accident de trànsit es mobilitzen Mossos, SEM i Bombers. On ha crescut més és el que interpel·la agents policials.
L'impacte de la climatologia i l'efecte DANA
Més enllà de qüestions vinculades a
delinqüència i
criminalitat,
abordades a partir de les dades de la policia catalana, hi ha un altre factor que també ha fet augmentar notablement l'activitat als despatxos del 112: els
incidents meteorològics. "Això té a veure amb el
canvi climàtic i la recurrència de
fenòmens climatològics que són més intensos. Els temporals provoquen una gran volumetria", destaca Alfonso.
[caption id="attachment_337730" align="alignnone" width="700"]

Arbre caigut a Sabadell | Juanma Peláez[/caption]
Aquest any, a més, hi ha un exemple molt clar que dibuixa un efecte en les trucades: València. "Un episodi com la DANA ha 'contagiat' la població i condiciona la tendència a l'alça de les trucades. És un fenomen que ens hem trobat", radiografia el responsable sobre l'augment d'avisos generalitzat a Catalunya després d'uns fets que han posat en alerta molta gent.
Estacionalitat i dates en vermell
Aquest context, alhora, repercuteix de manera evident en una certa
estacionalitat, que fa fluctuar les vegades que sonen les alarmes a la central d'operacions. Ara, de fet, som
a les portes del període de l'any més frenètic, entrant a la primavera. "És una tendència habitual. S'observa a partir d'abril i maig i durant juny, juliol i agost s'arriba al pic. Hi ha més hores de llum, més trànsit i més activitat. Provoca una major concentració d'incidents", analitzen des de la unitat.
Alhora, el personal del 112 assenyala el que coneixen com a "episodis planificats rellevants". Sense anar més lluny, el 23 de juny, la revetlla de Sant Joan, és normalment una de les jornades en què es toca sostre. "Les dades ens diuen que cada any hi ha aquest augment i ja treballem amb la previsió d'aquest volum", simplifica.
Sigui com sigui, les xifres reflecteixen una realitat: el telèfon
112 ha esdevingut una eina d'ampli coneixement entre la ciutadania davant de qualsevol
urgència. "En general, s'ha fet molta
pedagogia. I cal destacar que el 98% de les trucades estan ateses abans dels 10 segons. Un estàndard que està per sobre de la resta de comunitats", reivindica el subinspector. Gestionar bé els recursos i entendre el paper dels professionals que hi treballen, conclou, és clau per als ciutadans. Saber en quins escenaris podem recórrer a ells, ens pot arribar a salvar la vida.
https://www.diaridesabadell.com/2025/02/10/augment-criminalitat-sabadell/