Un institut a la Creu Alta? “Som l’únic barri de Sabadell que no en té; fa 15 o 20 anys que ho reclamem i no hi ha manera”, lamenta Jaume Marco, president de l’Associació de Veïns de la Creu Alta. Hi ha un terreny que fa anys que sona com a principal candidat per acollir aquesta infraestructura, bàsicament, perquè té la qualificació d’equipament educatiu. Ubicat entre els carrers de Francesc Layret, Piferrer, Francesc Bellapart i Castellar del Vallès, és propietat de l’Ajuntament i ocupa gairebé una illa urbana.
“Des del Samuntada, els dos centres de secundària als que podem optar són fora del barri, i això fa que per algunes famílies les qüestions logístiques tinguin massa pes en el futur educatiu dels infants”, explica David Segura, president de l’AFA del Samuntada, que també veu amb bons ulls la construcció d’un institut en aquest emplaçament. Igualment, Segura adverteix que “caldria comprovar si hi cap un institut en l’espai que resta del que inicialment es va reservar”. Ho diu en referència a una promoció de lloguer social de Vimusa que es va aixecar fa quasi dos anys en una de les cantonades del solar.
[caption id="attachment_338291" align="aligncenter" width="2560"]
Igualment, no hi ha cap pla damunt la taula –almenys a curt o mitjà termini– per a construir-hi res. “Estem plantejant les perspectives a deu anys i s’hauria de tenir en compte en el context de davallada demogràfica que vivim”, exposa Montserrat Capdevila, directora territorial del Departament d’Educació al Vallès Occidental. “L’Ajuntament té aquesta reserva i va posar-la a disposició en el seu moment, però no podem parlar de cap ampliació”, afegeix. Capdevila va aterrar al càrrec fa escassos mesos i tampoc va trobar-se amb cap informació sobre la possibilitat d’edificar-hi un equipament. Fonts municipals també refermen que “per ara no hi ha cap centre previst de manera formal”, però que “s’haurà d’abordar en el procés de revisió del Mapa Escolar que caldrà fer amb Educació”.
S'havia demanat, també en un altre emplaçament
Sí que és cert que fa uns anys es va obrir la possibilitat de reubicar en aquest terreny l’escola Ribatallada. Ni les famílies ni l’escola, però, ho van veure amb bons ulls i la proposta va quedar aparcada. “Fer un institut en aquest espai estaria molt bé, de fet fa uns anys ja vam reivindicar crear-ne un a la Caserna, però se’ns va dir que no”, il·lustra Gemma López, una de les portaveus de l’AFA del Ribatallada. Sosté que la construcció d’una escola pública també seria beneficiosa perquè “d’oferta de plaça pública a la Creu Alta, en falta”. Tanmateix, creu que s’hauria de fer una revisió de les línies i les ràtios de les tres escoles públiques i les tres concertades del barri.
El debat de les places, reobert
Partits de l’oposició també han refermat la necessitat de donar-li sortida al solar. “A la Creu Alta s’estan fent promocions d’habitatges i hi està començant a viure gent amb edat potencial per a tenir fills i, per tant, amb la necessitat d’escolaritzar”, assegura Oriol Rifer, regidor de la Crida per Sabadell. Precisament, el grup municipal va reivindicar fa uns dies en roda de premsa la necessitat de generar noves línies estructurals al barri. “Hi ha moltes famílies que apostarien per anar a l’escolarització pública si hi hagués més places”, afegeix. De fet, algunes famílies –majoritàriament de la Creu Alta– exposaven en aquest mitjà que en aquesta preinscripció havien decidit optar per a un centre concertat en segona o tercera opció per evitar que els toques una escola pública però allunyada de casa.
[caption id="attachment_338289" align="aligncenter" width="2560"]
Educació, però, insisteix que les famílies únicament posin les opcions que volen i recorda que l’any passat el 98% de les sol·licituds de primera opció a una escola de la Creu Alta es van resoldre en alguna de les opcions triades durant el procés de preinscripció.
El debat sobre el futur d’aquest terreny va quedar reobert recentment, quan famílies de la Creu Alta van mostrar preocupació per la relació entre la demanda i l’oferta de places públiques a I3. Les tres escoles públiques del barri –Ribatallada, Creu Alta i Samuntada– sortiran amb una línia l’any vinent, però amb un augment de la ràtio de 20 a 22 infants. Una decisió que també ha aixecat certa polseguera. Sobre la incertesa d’algunes famílies, la directora de Serveis Territorials exposa que durant les matriculacions “tothom ha d’intentar fer allò que creu que vol fer i la planificació, en principi, ha de donar cobertura a la proposta”.
https://www.diaridesabadell.com/2025/02/19/tanquen-linies-i3-sabadell-curs-2025-2026-obren-eso/El Narcisa sí que té un terreny a punt
Un altre dels terrenys de Sabadell que ara per ara és buit i porta l’etiqueta d’equipament educatiu és el que hi ha entre la carretera de Barcelona i els carrers Calders i Martí l’Humà. El que havien estat les cotxeres de TUS, antigament.
En aquest cas, però, sí que hi ha projecte: hi anirà el nou institut Narcisa Freixas. Aquest centre es va crear el 2019 per satisfer la demanda educativa al barri de l’Eixample. Ha operat en mòduls prefabricats al carrer de Fra Luis de León des dels seus inicis i està a l’espera d’una nova construcció. Els tràmits per cedir el terreny de l’Ajuntament a la Generalitat ja es van fer, però el projecte encara transita per fases d’aprovació, licitació i adjudicació. Es preveu que les obres comencin durant el curs 2026-2027 i que l’edifici estigui operatiu el curs següent o l’altre. La comunitat educativa va expressar satisfacció amb el projecte, destacant que s’han tingut en compte les seves demandes. Igualment, les famílies han expressat la seva preocupació pels retards en la construcció, ja que la primera promoció d’estudiants va haver de completar el Batxillerat en altres centres per la manca del nou edifici.

