Sabadell va participar a la commemoració oficial dels 80 anys de l’alliberament de Mauthausen, el primer camp de concentració que es va construir fora de les fronteres alemanyes i on van ser assassinades més persones durant la Segona Guerra Mundial. L’alcaldessa, Marta Farrés, va assistir durant el cap de setmana als actes d’homenatge que s’organitzen al mateix camp i espais propers, a Àustria, juntament amb una delegació de governs locals i representants nacionals i internacionals.
Farrés, vicepresidenta primera de la Diputació de Barcelona i màxima autoritat d’aquesta delegació, va presidir per part de la Diputació els actes internacionals d’homenatge que es van fer dissabte a la tarda al Memorial de Gusen. Diumenge, es va fer l’acte de commemoració, amb homenatges als diversos memorials que hi ha a Mauthausen, dedicats als col·lectius que més van patir la persecució nazi, com els jueus o els gitanos.
💐 Un gest de compromís amb la memòria democràtica i el record de les víctimes del nazisme#Sabadell #MemòriaDemocràtica #Mauthausen80Anys #MaiMés #Holocaust #Deportats #Gusen #Stolpersteine #AjuntamentSabadell pic.twitter.com/tp0X2FHTXx
— Ajuntament Sabadell (@Aj_Sabadell) May 11, 2025
El viatge, coordinat per la Diputació de Barcelona i l’Associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, va permetre conèixer de primera mà alguns dels espais vinculats a aquest període històric i trobades per intercanviar experiències locals en matèria de memòria històrica.
Havíem de ser-hi en els 80 anys d'alliberament del camp de Mauthausen i de tots els camps auxiliars amb una doble vocació: retre homenatge, commemorar aquest alliberament i a tots els deportats, però també per ser memòria viva", afirma l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que avisa que el camp és una mostra d'on pot arribar "el feixisme, de l'odi, l'insult portat a l'extrem" i que "és el clar exemple del que pot acabar passant". "Mai més", ha exposat l'alcaldessa en declaracions al Diari després de l'homenatge.
La història del camp
El camp de Mauthausen es va obrir l’any 1938 i es va consolidar els anys 1941-1942 esdevenint un dels camps més grans del sistema de treball esclau i d’extermini nazi. Es calcula que hi van ser internades unes 200.000 persones de diferents nacionalitats. Dels més de 7.500 republicans espanyols que hi van ser, en van morir prop de 5.000.
Mauthausen va ser va ser un dels darrers camps alliberats, el 5 de maig de 1945, pocs mesos abans que finalitzés la Segona Guerra Mundial. Per aquest motiu, i des de 2019, el 5 de maig es commemora també el Dia d'Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i totes les víctimes del nazisme d'Espanya.
La recuperació de la memòria dels deportats
Sabadell és un dels municipis espanyols amb més stolpersteine instal·lades en record de les víctimes de l’holocaust, unes petites obres d’art i memòria creades per l’artista alemany Gunter Demnig. Actualment, compta amb 63 llambordes col·locades davant dels domicilis en què van viure les víctimes de la barbàrie nazi de què es té constància. A banda dels deportats, també s’hi inclouen les dues germanes víctimes de la massacre d’Oradour-sur-Glane el 1944, on van ser assassinades 643 persones, a mans de l’exèrcit nazi alemany.
En el cas de Mauthausen hi van ser deportats un total de 59 homes nascuts a Sabadell o que residien a la nostra ciutat durant la Guerra Civil espanyola i 39 hi van morir, la majoria al camp de Gusen, que formava part del mateix complex.