Quan arriba l’estiu, veiem com la calor altera el nostre descans. Dormir pot convertir-se en una autèntica lluita contra el termòmetre. Entrevistem la doctora Laura Vigil, coordinadora de la Unitat del Son del Parc Taulí de Sabadell, perquè ens expliqui com podem fer front a les nits caloroses i millorar la qualitat del son malgrat la calor.
1. Mantenir la casa ventilada i fresca
La primera mesura que recomana la doctora és controlar la temperatura de casa. “És bo tenir durant la casa amb les persianes baixades i les finestres tancades, durant el dia”, explica. A la nit, quan el sol ja s’ha amagat, és el moment ideal per ventilar: “Tard, de nit, obrim finestres perquè entri una mica d’aire”.
2. Evitar esport i pantalles abans d’anar al llit
Fer esport o estar exposat a pantalles abans d’anar a dormir pot afectar-nos negativament. “Cal intentar no fer exercici a últimes hores de la nit perquè t’excita molt”, assenyala. I tot i que sap que és difícil, també alerta sobre l’ús del mòbil al llit: “Ahir un pacient m’ho comentava, que agafava el telèfon cada setmana abans d'anar a dormir". "Als pacients els explico que no s'ha de fer, però és complicat”, admet. La llum dels dispositius mantenen el cervell en marxa i dificulta molt reposar.

- La doctora Laura Vigil
- Cedida
3. Ventiladors, sí. Aire condicionat, sí, però...
Tot i que l’aire condicionat pot semblar la solució més fàcil, la doctora adverteix que el seu ús pot tenir algunes conseqüències. “Jo crec que és millor el ventilador de sostre”, diu. Segons explica, amb els splits sovint es produeix una alternança de calor i fred que acaba sent contraproduent: “El poses i estàs fresquet durant tres o quatre hores; s’apaga, i aleshores comences a tenir calor. El tornes a posar i al final t’acabes refredant”. Per evitar-ho, recomana utilitzar la funció dry en lloc de la cool.
4. Sopars lleugers i en hores prudencials
Vigil recomana sopar d’hora i amb aliments lleugers: “Més amanides, fruites i gaspatxos”. Evitar plats calents o massa pesats pot afavorir un descans més reparador.
5. Escull una roba i uns llençols adequats
“Intentar dormir amb roba ampla i llençols de cotó 100% perquè això és molt més fresquet”, recomana la doctora. Afegeix que cal evitar teixits sintètics i apostar per materials transpirables que ajudin a regular millor la temperatura corporal.
6. No robem hores al son, no és negociable
Finalment, la doctora recorda que, tot i les dificultats de l’estiu, cal procurar dormir entre set i vuit hores cada nit. I adverteix que moltes vegades, quan anem curts de temps, el primer que retallem són hores de son. “Subestimem el son i és una qüestió de salut”, conclou.