Aprovats els projectes de retirada d'amiant de 127 edificis de Badia

El procés es durà a terme mitjançant la subvenció que va concedir l'Agència de Residus de la Generalitat

  • Pisos de Badia, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 01 de maig de 2025 a les 10:11

El ple de l'Ajuntament de Badia del Vallès ha aprovat aquesta setmana la diagnosi de les 127 comunitats de veïns objecte de la fase 1 del procés de retirada de l'amiant dels edificis de la ciutat, els projectes dels tres lots en què es divideix aquesta fase i el plec de prescripcions tècniques per a la retirada de l'amiant i per a la gestió dels residus.

El punt va ser aprovat amb el vot favorable del grup socialista i l'abstenció de la resta de grups municipals, que van explicar el sentit del seu vot pel poc temps del qual han disposat per estudiar la documentació de la primera fase de la retirada de l'amiant. L'alcalde, Josep Martínez Valencia, va destacar la importància del procés de retirada de l'amiant a Badia: “Estem obrint camí en ser la primera ciutat d'Europa que està fent tot aquest procés de retirar l'amiant de tots els seus edificis; és un procés difícil, complex, ple de dificultats, perquè ningú l'ha fet abans, però, davant les dificultats, continuem, no ens rendim mai; és una marató en la qual hem d'anar pas a pas”.

Què es farà?

En aquesta primera fase es retiraran els elements amb amiant de 127 edificis plurifamiliars i es gestionaran els residus que es generin. Un cop aprovats, aquests projectes se sotmetran, per llei, a un període d'exposició pública de 30 dies hàbils per a la seva aprovació definitiva, i, a continuació, amb els plecs de prescripcions administratives, ja es podrà dur a terme la licitació de les obres per a la retirada de l'amiant en aquests edificis.

Tot aquest procés es durà a terme mitjançant la subvenció que va concedir a Badia l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, després de conèixer tota la feina que s'havia fet a la ciutat per identificar els elements d'amiant dels edificis i el seu estat de degradació en el Mapa de l'Amiant, el primer estudi d'aquestes característiques que s'ha fet al nostre país, i que va ser sufragat a parts iguals per l'Associació de Veïns i l'Ajuntament.

Tres lots per reduir l'impacte de les obres

El projecte s'ha dividit en tres lots, que responen a criteris de complexitat tècnica, viabilitat econòmica i optimització logística. Aquesta divisió facilita optimitzar els recursos i garanteix l'execució simultània de les obres per reduir el seu impacte sobre la ciutadania.

Dos dels lots es dediquen a la retirada de galeries, tubs de ventilació annexos i residus i elements d'amiant; i un tercer lot, a la retirada de tubs d'evacuació de fums, el qual comportarà la realització de treballs verticals.