La Colla Bastonera Les Romanes ARA I SEMPRE de Barberà del Vallès vol fer història amb una actuació sense precedents. L'entitat ballarà durant 25 hores seguides per aconseguir dues fites reconegudes internacionalment. La prova de resistència ha d'arrencar divendres a les sis de la tarda per deixar el seu segell a l’Organització Mundial del Rècord (OWR). "El rècord Guinness és una empresa privada que certifica l'efemèride, però no té un reconeixement internacional legal, més enllà de la marca, que és molt potent. L'OWR té seu a Catalunya, està integrada en el col·legi de notaris del país i permetrà obtenir un reconeixement jurídic", explica Adrià Ortiz, president de la colla.
L’activitat tindrà lloc a l’Espai La Nau de Barberà del Vallès i es podrà seguir també en directe per streaming. El repte s’allargarà fins al dissabte 10 de maig a les set de la tarda i es desenvoluparà amb la presència d’un notari, observadores oficials i testimonis culturals, tal com estableix el protocol internacional de validació. "El desembre del 2022 ja vam fer deu hores sense parar per la Marató de TV3. El rècord no es va acabar de certificar. Aprofitant que aquest 2025 organitzem la 50a trobada bastonera nacional de Catalunya, vam voler fer 25 hores pel 2025", diu sobre el simbolisme de la cita.

- Colla bastonera Les Romanes de Barberà
- Cedida
Els dos rècords que es volen assolir són el de més hores seguides ballant Ball de Bastons (25) i més repeticions consecutives d’una mateixa coreografia de Ball de Bastons (6.600). Durant l’activitat es calcula que es realitzaran més de 2 milions de picades amb bastons, en un esforç col·lectiu continuat, organitzat per torns i combinant grups de quatre i vuit dansaires de diferents edats. Com a punt culminant, la tarda de dissabte se sumaran colles bastoneres d’arreu de Catalunya amb qui la Colla Bastonera Les Romanes – ARA I SEMPRE manté una relació estreta. Els convidats participaran en la recta final del repte, ballant conjuntament la mateixa coreografia, en un ambient de celebració i germanor bastonera.
"El projecte vol ser un homenatge a totes les colles del país i a les persones que han mantingut viu el Ball de Bastons al llarg de generacions", reivindiquen des de l'entitat barberenca. L’acte també servirà com a pròleg de la 50a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, que se celebrarà el 4 d’octubre de 2025 a Barberà. L’activitat d'aquesta setmana compta amb la col·laboració de múltiples entitats, empreses i institucions, i fa valdre el paper de la cultura popular com a eina de cohesió social, memòria col·lectiva i participació comunitària.