Un viatge al passat amb el Tren Granota dels FGC

La línia de ferrocarrils del Vallès recupera un dels seus models històrics amb la presència de Carles Ruiz, president dels FGC

  • El Tren Granota a l'estació de Les Planes -
Publicat el 04 de maig de 2025 a les 19:19
Actualitzat el 04 de maig de 2025 a les 19:25

Quan el vellut i la fusta regnaven als trens. La línia del Vallès gaudeix del retorn d'un vehicle del passat durant els diumenges de cada mes, l'estrena ha estat el matí d'aquest diumenge 4 de maig seguint el recorregut de l'estació Rubí Centre fins a Les Planes. El tren Granota recorre de nou les vies del Vallès.

  • Un dels vagons del Tren Granota, on domina l'estil clàssic del vellut verd i la fusta

"Des de Ferrocarrils treballem per recuperar el patrimoni històric de la nostra companyia. És una manera de preservar el passat ferroviari tot oferint una experiència única al públic", explica Carles Ruiz, president dels FGC. Aquesta iniciativa permet reviure els viatges a la línia del Vallès tal com eren entre 1944 i 1996, període en què va estar en servei l’icònic Granota. La raó per recuperar aquest model concret és "la seva versatilitat, seguretat, bones condicions i la qualitat de l’experiència que proporciona".

  • Carles Ruiz, president dels FGC

"Fem un esforç molt important per conservar molts trens històrics, sigui a les nostres instal·lacions o cedits a museus i exposicions d’arreu de l’Estat. Ens importa mantenir viva la nostra història, que no s’ha de perdre", afegeix Ruiz.

Aficionats al ferrocarril, curiosos i molts antics usuaris del Granota no han volgut perdre’s aquesta reestrena, i alguns fins i tot s’han emocionat. Marc Albert López, de Rubí, recorda amb nostàlgia quan hi viatjava: "Avui he vingut per recordar. Sempre l’utilitzava amb els meus pares per anar a Barcelona". Per a molts, ha estat un viatge ple de records. Olga Sentís, per exemple, va fer servir aquest tren durant la seva adolescència i joventut fins que el van retirar. Gran aficionada als trens, va descobrir la iniciativa al web dels FGC. L’acompanya Lídia Catasús, il·lusionada d’oferir l’experiència al seu fill: "Volia que veiés com han canviat els trens i descobrís vehicles tan ben treballats com aquest, amb fusta i molts més elements manuals que els d’ara. Sens dubte, és més bonic que els models actuals", conclou.

  • Marc Albert López: "Avui he vingut per recordar. Sempre l’utilitzava amb els meus pares per anar a Barcelona"

No és l’únic nen present als vagons del Granota. Diversos pares i avis han volgut compartir aquest trajecte amb fills i nets. El petit Miquel hi va amb Maria Dolors Cortada, que ens explica: "Volia tornar-ho a viure amb ell; ja hi vam venir l’any passat, però no sé si se’n recordarà". Abans que el tren arranqui, en Miquel, una mica inquiet, comenta: "No funcionarà...". Pocs segons després, el tren emprèn la marxa cap a Les Planes.

  • Maria Dolors Cortada i en Miquel

Treballadora dels FGC i agent d’estació del Granota, Meritxell Puig explica les adaptacions tècniques que ha patit el vehicle: "Hem hagut de fer reformes importants en matèria de seguretat, ja que els sistemes han evolucionat molt en els darrers anys". També destaca la formació específica del maquinista, que ha hagut d’aprendre a controlar un tren molt més manual en comparació amb els actuals, principalment automatitzats.

Montse i Meritxell Bartrolí són dues germanes que ja coneixien el Granota i l’havien utilitzat l’any passat, però aquest cop l’han trobat per casualitat: "Hem tingut la sort d’adonar-nos que podíem fer el recorregut amb el Granota. Una increïble coincidència". Expliquen l’experiència com "un viatge al passat". "Ens imaginàvem com devia ser usar-lo abans i recordàvem com quan érem petites l'havíem fet servir per anar a Barcelona amb els nostres avis", comenta Meritxell. Tenen clar que la pròxima vegada hi portaran els seus fills "perquè puguin gaudir d’aquesta experiència i reviure un trosset d’història".

  • Montse i Meritxell Bartrolí

FGC i l’apagada

El president dels FGC, Carles Ruiz, també ha parlat de com van viure i com van actuar durant l'apagada d'aquest passat dilluns. Explicant que les hores posteriors, van ser "molt complicades", ja que calia comprovar que el servei es pogués reprendre "amb garanties". Això es va aconseguir durant la nit, "gairebé del tot", i l’endemà els trens van tornar a circular amb els horaris habituals. Preguntat per la situació a Rodalies, que dimarts encara va patir una jornada caòtica, ha remarcat que es tracta d’un sistema "molt complex", mentre que el Metro i Ferrocarrils compten "amb l’avantatge d’un circuit tancat tant en l'àmbit elèctric com pel que fa al funcionament de la xarxa".