Ciutat

El Parc Taulí, pioner en la tècnica de la urosonografia pediàtrica

D’esquerra a dreta, Inés Artacho, Carmina Duran i Viviana Beltran
D’esquerra a dreta, Inés Artacho, Carmina Duran i Viviana Beltran / CEDIDA

El Parc Taulí està considerat un centre pioner en la tècnica ecogràfica de la urosonografia que permet avaluar el tracte urinari dels nens. La tècnica està reconeguda a nivell internacional.

Des de fa més d’una dècada, la urosonografia miccional seriada (UMS) és una de les modalitats d’imatge utilitzada per detectar el reflux vesico– ureteral (RVU) en els nens, que actualment inclou l’estudi de la uretra mitjançant l’administració de contrast ecogràfic a la bufeta.

La manca d’irradiació és el seu principal avantatge davant la tècnica clàssica de Cistouretrografia Miccional Seriada (CUMS), que és una tècnica que utilitza radiació ionitzant.

La tècnica d’urosonografia es va iniciar al Parc Taulí al 2005 de la mà de la Dra. Carmina Duran, radiòloga de reconegut prestigi internacional que ha treballat per millorar la tècnica, en col·laboració amb els professionals del Servei de Radiologia Pediàtrica d’Udiat.

El seu treball ha estat avalat per diversos premis i reconeixements de societats científiques nacionals i internacionals. Destaquen entre elles la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica (ESPR) i la Societat de Radiologia de Nord Amèrica (RSNA).

En el marc del darrer congrés de l’RSNA celebrat a Chicago el 2016 es va seleccionar el treball «Contrast-enhanced Voiding Urosonography for Vesicoureteral Reflux Diagnosis in Children» que es va publicar el passat mes d’octubre a la prestigiosa revista RadioGraphics en el què es reconeix la validesa de la tècnica desenvolupada al nostre centre.

Els professionals del Servei de Radiologia Pediàtrica han impartit cursos de formació per explicar a professionals d’altres centres hospitalaris els avantatges de la tècnica. «El nostre grup de treball és dels pioners en l’ús de la urosonografia i hem pogut detectar en nombrosos congressos, xerrades i converses informals en el món de la Radiologia Pediàtrica, l’interès creixent per aquesta tècnica i, per aquest motiu, hem ofert cursos de formació», comenta la Dra. Duran.

Des dels seus inicis, la Dra. Duran i el seu equip han treballat en la modificació i millora d’aquesta tècnica, modificant el procediment, trobant l’adequada administració del contrast i millorant la qualitat de la imatge de manera innovadora, segons ha informat el Parc Taulí.

To Top