Arxiu

Els Merinals en peu de guerra per l’habitatge digne

L’Agència de l’Habitatge va visitar aquest divendres els 7 blocs de pisos que no es van enderrocar pel Pla d’Enderrocaments de fa 25 anys del barri dels Merinals. Els veïns reclamen que se’ls inclogui en aquest pla pel mal estat dels edificis, que asseguren que és igual o pitjor que els que sí que es van enderrocar. Els blocs que es van incloure patien aluminosi i també carbonatació. Ara, segons un estudi pagat pels veïns, els 7 blocs restants, on hi viuen fins a 160 persones, també patirien carbonatació, una afectació que debilita les bigues i que posaria en perill l’estructura de tot l’edifici.

Els veïns del barri dels Merinals viuen amb angoixa per culpa del mal estat dels seus habitatges. Dijous van apuntalar el primer dels quatre pisos afectats per carbonatació segons un estudi encarregat per ells. Aquest informe, encarregat a l’arquitecte Tomás Pardo Viver, confirmaria el deteriorament de les bigues i l’afectació per carbonatació. Segons Tomás Pardo «les biguetes estan totalment trencades, els veïns tenen a sobre un edifici malalt». Aquest primer apuntalament, que l’han pagat amb l’aportació de tots els veïns, és el primer dels quatre que hi ha previstos. Davant de la situació, els veïns reclamen que s’incloguin els 7 pisos afectats en el Pla d’Enderrocaments que va fer l’Agència de l’Habitatge ara fa 25 anys.

Després de mesos de reivindicacions, reunions amb l’Ajuntament i amb la mateixa Agència de l’Habitatge, els veïns no han aconseguit una resposta positiva per part de l’Agència. Segons el vocal de la comissió, Jaume Garcia Arija, “l’únic argument que s’ha posat sobre la taula per contradir les reclamacions dels veïns ha estat un informe de fa 25 anys”. Segons l’arquitecte Tomás Pardo, la quantitat de bigues afectades que han provocat esquerdes i deformacions als sostres en els blocs és preocupant i s’hauria d’actualitzar un informe de fa anys i que ha quedat desfasat. La plataforma veïnal reclama, doncs, que es faci una revisió de l’informe, i que s’apliqui la mateixa solució que es va aplicar als pisos amb problemes de construcció de la primera i segona fase del barri durant els anys noranta.

Els veïns reclamen que s’enderroquin i que es construeixin nous habitatges. Visita d’Habitatge Divendres l’Agència de l’Habitatge va respondre a la petició de la Comissió d’Afectats dels Merinals per fer una visita als pisos que estarien afectats segons el nou estudi. Des de l’inici de la visita es va respirar tensió entre els tècnics d’Habitatge i la Comissió de veïns. Només començar, acompanyats per una concentració veïnal d’afectats amb pancartes i reclamacions, els tècnics de l’Agència de l’Habitatge van voler canviar l’itinerari de visita que havien preparat des de la comissió i van decidir visitar els 7 blocs per comprovar que no era un problema puntual, sinó comú. La visita es va allargar durant hores, ja que es van visitar entre 3 i 4 pisos per cada escala d’un total de 14. La resposta de l’Agència de l’Habitatge després de visitar tots els blocs va ser clara: no hi ha cap afectació estructural en els edificis. Resposta veïnal Després de la visita, des de la Comissió s’han mostrat molestos per la resposta dels tècnics. Segons el vocal Jaume Garcia els tècnics d’Habitatge no van mostrar “una actitud correcta” durant la visita, i no venien disposats a canviar d’opinió.

To Top