Ciutat

Els instituts de Sabadell es neguen a prohibir el mòbil

Molts alumnes estan enganxats al mòbil
Molts alumnes estan enganxats al mòbil / ÓSCAR ESPINOSA

Enganxats. En Christian treu un telèfon mòbil de la butxaca que gairebé no pot subjectar amb una mà. Acompanyat d’un amic, busquen un racó al pati de l’Institut Vallès de Sabadell on hi hagi ombra. «Volem jugar una estona», admet amb timidesa l’alumne de 13 anys, que cursa 1er d’ESO en aquest centre. «A classe només utilitzem el mòbil per fer recerca quan el professor ho permet», explica en Christian.

L’Assemblea Nacional francesa va prohibir dijous passat l’ús de telèfons mòbils en col·legis i instituts a partir del pròxim curs. La mesura vol combatre el ciberassetjament i el cibersexisme a les aules. Els centres d’ensenyament secundari de Sabadell no són partidaris de la prohibició i aposten per la pedagogia per educar sobre com utilitzar el mòbil. Això sí, els instituts de Sabadell disposen d’una normativa que prohibeix l’ús dels telèfons, que no poden estar a la vista i han de romandre en silenci. No està permès fer fotografies ni realitzar gravacions dels professors ni dels companys. No obstant això, hi ha una excepció a la qual s’agafen els alumnes per dur el telèfon a classe: hi ha professors que el requereixen per algunes activitats o fer cerques. També es permet utilitzar els dispositius de forma general a l’hora del pati. La vulneració d’aquesta normativa comporta una anotació en el full d’incidència i la retirada del mòbil -unes hores o uns dies, en funció del centre que sempre han de recollir els pares un cop hagi passat el termini establert. «Prohibir és anar a contracorrent», ha destacat Rosa Maria Duran, directora de l’Institut Vallès, que ha assenyalat que «cal fer una bona educació, més que no una prohibició». Aquest centre, precisament, va començar aplicant la normativa de manera molt estricta.

La víctima de ciberassetjament és molt precoç

Els Mossos d’Esquadra cada cop reben més denúncies i consultes de pares i mares d’alumnes més joves que han patit problemes per un mal ús del telèfon mòbil. Per això, el cos policial ha començat a fer xerrades no només per a centres de secundària, sinó també per a cursos de 5è i 6è de primària. El cap de l’oficina de Relacions amb la Comunitat de Sabadell dels Mossos.

L’única excepció per utilitzar el mòbil a les aules de l’institut és que els professors el requereixin per realitzar qualsevol activitat de recerca. També es permet utilitzar aquests dispositius a l’hora del pati on els alumnes aprofiten per consultar les xarxes socials o jugar

Comentaris
To Top