Diners

El videojoc clàssic, com mai… i com sempre

Una filera de màquines recreatives descansen al taller de Rex Arcade / VICTÒRIA ROVIRA

Quan el doctor Ian Malcolm deia a Jurassic Park que “la vida s’obre camí”, pensava en els mateixos dinosaures que capturen la imaginació del José Luis Moreno, gerent de Rex Arcade. La Zona Hermètica de Sabadell no és l’illa Nublar, però ocults entre les seves naus industrials un grup de nostàlgics fan el mateix que els científics de la celebrada pel·lícula de Spielberg: ressuscitar una espècie extingida.

Els seus sauris, però, no estan fets de carn i escates, sinó de fusta i circuits. “El tiranosaure és un dinosaure extingit, com les màquines arcade que nosaltres volem reviure”, comenta Moreno, explicant el nom de la seva empresa. Juntament amb els seus socis, porta quatre anys portant el passat al present. Construint i venent les màquines recreatives de l’època daurada del videojoc, però modernitzades. El disseny és nou, i el software no té res a veure amb el de l’època: on fa tres dècades hi cabia un sol videojoc, ara els informàtics de Rex Arcade hi introdueixen tongades de 5.000 títols.

“Al principi va ser una mena d’aposta entre amics”, explica Moreno, i recorda que tot va anar escalant a mesura que la gent ho anava veient i provant. Ara tenen un taller on les màquines esperen en fila per ser transporta- des i un portfoli de clients que inclou grans empreses com Red Bull, Hawkers o Nike, però també particulars que volen tornar a viure les sensacions de la seva infància. El client habitual de Rex Arcade, segons explica Moreno, té entre 30 i 50 anys, i gaudeix jugant a aquest tipus de jocs, molt diferents als d’ara. En quin sentit? “Són més senzills, més immediats, i no tenen l’aleatorietat d’un Call of Duty, per exemple”, explica Moreno.

Tot i que la majoria de clients busquen la fidelitat absoluta a les sensacions de l’època -les màquines poden incloure, fins i tot, un filtre que imiti les deficiències dels televisors de fa 30 anys-, a Rex Arcade també innoven. Algunes de les seves obres mestres són una recreativa feta de cartró reciclat, una integrada en un mo- ble-bar o una que oculta sota la seva carcassa una potent PlayStation 4.

El Rex Arcade Bar

El projecte que ocupa la ment de Moreno ara, però, va més enllà de les recreatives. “Al setembre, si tot va bé, obrirem al costat del nostre taller un bar arcade”, explica. El nou establiment serà, de fet, doble: per una banda hi haurà un restaurant braseria tradicional i per l’altra, un refugi per a nostàlgics on poder fer una cervesa envoltats de l’essència dels 80.

“Posarem un pinball, un billar, un futbolí… fins i tot una màquina Ufo-catcher!”, s’entusiasma Moreno. Tot i així, el plat fort del bar serà una galeria de màquines recreatives on perdre’s en batalles com en els vells temps. Els primers e-sports, d’alguna manera, van ser les partides a vida o mort per 25 pessetes. “Sí, però nosaltres -puntualitza Moreno- no volem fer un centre gamer, sinó un temple arcade”. Un lloc on els dinosaures d’ara i sempre puguin anar i descobrir que, en el món dels videojocs, la vida sempre s’obre camí. I si no, cinc duros més.

I si vull una recreativa?

1. Model portàtil

La màquina d’arcade més petita que ofereixen Rex Arcade no té monitor. Es connecta directament a la televisió i costa uns 320 euros.

2. Model Bartop

“L’arcade de sobretaula”, com la defineixen, és precisament això: una màquina recreativa completa per posar damunt d’una taula. El seu preu ronda els 520 euros.

3. Model Lowboy

Amb 145 cm. d’altura i 43
de profunditat, és un model intermedi per a persones que volen una experiència arcade completa però que no van sobrats d’espai. Costa uns 790 euros.

4. Model Big Arcade

La recreativa dels salons d’arcade és aquest model: 165 cm d’altura i 60×60 cm de base. Imponent -està pensada per ser col·locada
a llocs amb espai-, permet recuperar les sensacions dels anys 80. El preu parteix dels 995 euros.

Per on iniciar-se al videojoc retro?

Street Fighter II

Lluita / Capcom

Metal Slug

Shoot’em up / SNK

Ghosts’n’Goblins

Plataformes / Capcom

Windjammers

Esports / Data East

Comentaris
To Top