Ciutat

Tot el que cal saber sobre les xinxes

xinxes espronceda

Tot el que cal saber sobre els insectes que angoixen als veïns d’Espronceda

Operaris de l'empresa fumigant un pis / LLUÍS FRANCO

Davant la plaga de xinxes localitzada al barri d’Espronceda, l’Ajuntament de Sabadell ha llançat una sèrie de mesures preventives i consells en el cas de patir una plaga.

Què són les xinxes?

Són insectes de color rogenc d’uns 5 mm sense ales que s’alimenten de sang a través de picades. No totes les persones tenen la mateixa reacció, unes poden tenir picors molestes i altres no notar res.  Actualment no transmeten malalties i la seva única importància a nivell de salut és les molèsties que poden produir les picades.

Aquests insectes s’amaguen especialment en llocs petits i foscos al voltant dels llits en primer lloc i després s’escampen per tot l’habitatge i poden passar a habitatges veïns.  Són cada cop més habituals al nostre territori a causa del clima i la globalització.

Què fer si sospitem que en tenim?

Cal fer una inspecció en profunditat dels llits i roba del llit ja que sempre s’instal·len prop d’on dormen les persones a les que piquen. Cal repassar, doncs, estores, mobles, darrere els quadres, darrere el paper de les parets, endolls i repetir l’operació a cada habitació vàries vegades.

Si s’han trobat només uns pocs, es pot intentar eradicar-los casolanament aspirant el llit, la roba del llit i tots els racons passant la vaporetta. També rentar la roba a 60 graus o més i fer una endreça i neteja diària molt acurada. Cal embolicar també amb plàstic qualsevol roba o moble que estigui infestat abans de baixar-lo per les escales de l’edifici.

Què fer si tenim una plaga?

Si es troben molts exemplars o molts ous ens trobem davant una infestació important, i caldrà contactar amb una empresa especialitzada en control de plagues i fer el tractament corresponent, a més de seguir les recomanacions de l’empresa. Si es viu en comunitat, resulta més efectiu fer tractaments col·lectivament per eliminar el problema definitivament. Cal demanar a les empreses un temps de garantia.

Comentaris
To Top