Ciutat

Les 4 claus del microbús sense conductor que visitarà Sabadell

Aquest setembre visitarà Sabadell un microbús sense conductor

Un dels microbusos de l'empresa Transdev, del mateix model que el que passarà per Sabadell / CEDIDA

D’aquí a uns anys, els robots conduiran i els humans no esperaran l’autobús: el trucaran des de casa i el vehicle –elèctric, silenciós i net– passarà a buscar-los, i els portarà per la ruta més ràpida al seu destí, sense interrupcions ni riscos. Així és el futur de la mobilitat que dibuixa el director d’Operacions del Sistema de Transport Autònom de la companyia francesa Transdev, José Triano: un que es podrà provar al setembre a Sabadell.

Els dies 23, 24 i 25 setembre, passarà per la ciutat l’Èrica, el primer autobús autònom de Catalunya. El seu nom –expliquen al web del projecte– respon a les inicials de les paraules “elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable”. La parada a Sabadell és la tercera d’una ruta que –segons Triano– ha de servir “perquè el públic s’hi habituï i les administracions en vegin el potencial”. Aquestes són les quatre claus per entendre com funciona el “vehicle del futur”:

1 – Dades bàsiques

L’Èrica té dotze places –sis assegudes i sis dempeus– i una velocitat màxima de 18 km/h, que es correspon –explica Triano– amb la velocitat mitjana que porten els autobusos dins l’entorn urbà

2 – Amb quina energia es mou?

Aquest microbús s’impulsa amb energia elèctrica, per la qual cosa no emet cap soroll ni cap agent contaminant.

3 – Com aconsegueix circular sense conductor?

L’Èrica s’orienta d’acord amb dos sistemes. Un d’ells estableix la localització del vehicle –es crea un mapa de l’entorn i es dibuixen uns raïls virtuals pels quals circula el bus autònom– i l’altre detecta els obstacles i pren decisions. “Com que fins al 2020, com a mínim, no tindrem una connexió 5G –suficientment ràpida perquè el vehicle discrimini i decideixi en temps real si s’ha d’aturar o no en funció del tipus d’obstacle–, l’Èrica frena davant de qualsevol cosa que es creuï al seu camí”, explica José Triano.

4 – Com seria una ciutat amb transport públic autònom?

La idea, així i tot, no és operar vehicles individuals, sinó flotes senceres, que combinin “el millor del transport privat i del públic”, comenta Triano. Es tracta –segueix– d’una barreja “entre taxi i autobús”. “Avisaràs el vehicle, marcaràs el destí i et portarà, sense emetre res de pol·lució, per la via més ràpida, aturant-se només breument per recollir altres passatgers que vagin al mateix destí que tu”, detalla. Per tal que el funcionament sigui possible a una ciutat de la mida de Sabadell, calcula l’expert, seria necessària una flota d’entre 150 i 200 vehicles autònoms.

Comentaris
To Top