Publicitat
Oci i cultura

L'Astronòmica arrenca les seves conferències amb astrobiologia i nanosatèlits

Radiotelescopis a Nou Mèxic, als EEUU / DONALD GIANNATTI (Unsplash)

El cicle de conferències del nou curs de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell arrenca aquest dimecres 19 amb una ponència sobre l'origen de la vida a la Terra. La xerrada -titulada Los primeros tiempos de nuestro planeta i impartida per Francesc Lozano- inaugura la temporada 2018-19 de trobades didàctiques a l'entitat: cada dimecres no festiu, a les 20:00h, l'Astronòmica donarà la benvinguda a un expert que introduirà al públic en un dels temes candents de l'actualitat científica.

La primera conferència -ja introduïda- girarà al voltant de l'astrobiologia: l'estudi dels paràmetres que permeten el desenvolupament de la vida a un planeta. En concret, Lozano portarà els visitants per un viatge en el temps "fins a l'albada del planeta més singular de tots els que coneixem fins ara: el nostre", explica una de les organitzadores del cicle, Florence Libotte. Aquest trajecte anirà de les primeres petjades de vida a la Terra passant -diu la sinopsi oficial- al domini de les Arquees, l'aparició de les Eubactèries o els misteris de Rodinia.

L'encarregat d'aquesta xerrada, a més, oferirà cada dimarts del 25 de setembre al 23 d'octubre un curs sobre la disciplina de l'astrobiologia. Serà tots els dimarts entre aquests dies, de 20:00h a 21:30h. "En aquest curs -resa la explicació oficial- veurem què és la astrobiologia, els seus últims estudis i descobriments, així com un anàlisi de la possible vida en el Sistema Solar i en alguns exoplanetes".

Publicitat

"A l'Astronòmica també tornem al cole", bromeja Libotte. Totes les conferències del cicle són gratuïtes i -seguint la novetat introduïda l'any passat- es podran seguir per streaming en directe, a travès del seu portal web. El calendari de conferències del primer trimestre ja està finalitzat i es pot consultar aquí: entre els temes tractats en posteriors sessions en destaquen els 50 anys de l'Apolo 8, el descobriment d'un llac subglacial a Mart o -dimecres vinent, el 26- les conseqüències de la democratització de l'espai pels nanosatèlits.

Mil milions d'estels

Les conferències, però, no són les úniques activitats que l'agrupació planteja per a aquest curs. Durant octubre i novembre, l'edifici del Parc Catalunya acollirà l'exposició Gaia. Mil milions d'ulls per a mil milions d'estels. Aquesta posarà el focus a l'observatori espacial Gaia, llançat a l'espai per l'Agència Espacial Europea el 2013 amb la missió d'ajudar a crear un catàleg astronòmic en 3D d'aproximadament l'1% de les estrelles en la Via Làctia. Acompanyant l'exposició, l'Astronòmica ha programat dues conferències impartides per científics que van participar directament a aquesta missió.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top