Ciutat

“La llei dels desnonaments exprés és garantista, en cap cas és una màquina de desnonar”

L’alcaldable de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, defensa la ‘llei dels desnonaments exprés’ davant la crítica que n’ha fet l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant

L'alcaldable de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, en una imatge d'arxiu / Lluís Franco

El polèmic article de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, va generar la crítica d’una part de l’oposició. Ahir, l’alcalde va aclarir que en cap cas volia potenciar les ocupacions il·legals ni menystenir els casos que afecten als petits propietaris. En una de les seves declaracions, però, va assegurar que el problema de les ocupacions ve determinat pel fracàs de les polítiques públiques i va criticar mesures com la ‘llei dels desnonaments exprés’, que va considerar com una solució errònia.

L’alcaldable de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha respost a l’alcalde de Sabadell defensant la llei com una eina de protecció pels petits propietaris: “La ‘llei dels desnonaments exprés’ és una llei garantista, en cap cas és una màquina de desnonar”, ha assegurat en una conversa amb el Diari de Sabadell. Ciuró també ha defensat que l’objectiu d’aquesta no és criminalitzar totes les ocupacions, sinó que s’han “d’erradicar” aquelles que són “conflictives“, aquelles què “fan que l’entorn estigui atemorit”, com el cas de Gràcia.

També ha titllat de “temerari” l’article, i assegura que s’incita a ocupar com a “via” de lluita contra el problema de l’habitatge. “L’alcalde relativitza el problema”, assegura l’alcaldable de Junts per Sabadell. Ciuró creu que “calen habitatges socials”, i que la situació de l’habitatge “s’ha d’afrontar de manera decidida”. Per fer-ho, ha explicat que s’han de detectar fórmules que “protegeixin” als petits propietaris i a les persones que pateixen situacions de vulnerabilitat. En aquest sentit, creu que l’ocupació no ofereix “estabilitat” a les famílies que hi recorren.

Més planificació

Ciuró considera que s’ha de fer una planificació més acurada. La seva proposta passa per radiografiar els habitatges buits de la ciutat i buscar fórmules que permetin eixamplar l’oferta d’habitatge social. L’alcaldable de Junts per Sabadell ho exemplificava amb el cas d’Habitat3. Aquesta fundació cerca propietats buides amb l’objectiu de posar-les a disposició de l’administració per crear lloguer social, oferint al propietari la garantia que cobrarà. “Aquestes mesures estimulen als propietaris per crear aquest tipus d’oferta”, explicava Ciuró.

Un altra solució que proposa en aquest sentit, és l’adquisició pública d’habitatges en mans d’entitats bancàries a través dels crèdits tous que ofereixen entitats com l’Institut Català de Finances o el Banc del Consell Europeu. Tot i així, l’alcaldable de Junts per Sabadell creu que el problema de l’habitatge s’ha d’abordar de forma conjunta amb tots els agents de la ciutat. “S’ha de crear una taula conjunta amb l’Ajuntament, els Mossos, la Policia Municipal, i les entitats veïnals”, explicava.

Crítica a les entitats bancàries

Ciuró ha remarcat que només carreguen contra les ocupacions il·legals conflictives, però que en cap cas “critica” les ocupacions contra els habitatges en mans d’entitats bancàries. “Els bancs tenen l’obligació de revertir tot allò que s’han endut”, ha assegurat l’alcaldable de Junts per Sabadell, i considera que aquest “s’haurien de comprometre” amb el problema i participar de les solucions.

Comentaris
To Top