Ciutat

“En cap cas encoratgem les ocupacions. No volem que la gent hagi d’ocupar”

Maties Serracant critica que s’hagi tergiversat el seu article sobre les ocupacions de pisos

L'actual alcalde de Sabadell, Maties Serracant i Camps, en una imatge d'arxiu / VICTÒRIA ROVIRA
Albert Solé i P. J. Armengou

Ni promoure les ocupacions il·legals ni menystenir els casos que afecten petits propietaris. Però tampoc condemnar les ocupacions per necessitat o menysprear el drama de l’habitatge. Així ha aclarit aquest divendres l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, els arguments del seu article “L’okupació: una resposta social d’emergència”, escrit conjuntament amb la regidora d’habitatge, Glòria Rubio. Partit Popular i Ciutadans van carregar dijous contra l’alcalde, acusant-lo de provocar un “efecte crida als okupes” i de “deixar desprotegits els veïns”.

En conversa amb el Diari de Sabadell, Serracant ha acusat l’oposició de “tergiversar” les seves paraules i de “banalitzar” el problema de les ocupacions, la crisi del lloguer i l’emergència habitacional. “En cap cas encoratgem les ocupacions. No volem que la gent hagi d’ocupar. No volem que la gent hagi de delinquir ocupant un habitatge”, ha indicat l’alcalde, que ha insistit en què el seu article només denunciava el fracàs de les polítiques públiques respecte al dret a l’habitatge i la necessitat de prioritzar les solucions a aquesta crisi. “La gent [que ocupa per necessitat] s’està espavilant pel seu compte per resoldre un problema que li hauria d’estar resolent l’administració”, ha assegurat Serracant.

L’alcalde ha recordat les dificultats, perills i incomoditats que suposa per a una família el fet d’ocupar un pis, i ha assegurat que ningú s’endinsa en una situació així, i més si hi ha màfies pel mig, per pur desig. “L’habitatge s’ha convertit en un bé pel qual la gent està disposada a cometre quelcom que pot portar molts problemes”, ha lamentat Serracant, “no podem pensar que la majoria de gent que ocupa ho fa perquè vol estalviar-se uns diners”. L’alcalde ha criticat amb duresa les màfies que s’aprofiten d’aquestes situacions i ha defensat que aquests casos es combateixin policialment.

Un menyspreu al petit propietari?

En la rèplica de Ciutadans a l’article de Maties Serracant i Glòria Rubio, la formació taronja va criticar l’alcalde per, en la seva opinió, haver minimitzat “que hi hagi gairebé un centenar de pisos ocupats a la ciutat que són propietat de particulars, no de bancs”. “Dir que el problema de l’ocupació il·legal és alguna cosa puntual, com ha fet l’alcalde, és una falta de respecte als sabadellencs que sofreixen diàriament els problemes de convivència que està generant aquest fenomen en molts barris”, va afirmar Adrián Hernández, de Ciutadans.

L’alcalde ha reiterat la seva preocupació per la situació dels petits propietaris a qui s’ocupa el domicili; però ha recordat que segons les xifres, aquest són casos minoritaris. Les dades del padró municipal del desembre del 2017 indiquen que a Sabadell hi ha uns 7.ooo pisos buits; 1.111 dels quals estan ocupats. D’aquests darrers, només 96 -poc més d’un 8%- pertanyen a particulars. En total, a Sabadell hi ha 3.353 persones empadronades en habitatges ocupats.

“Quan dic que són minoria, no vol dir que no existeixin. No vol dir que no ens preocupin”, ha matisat Serracant, “Em preocupa que hi hagi gent, ni que sigui una sola familia, que tingui ocupat el seu habitatge habitual. Però el que diem és que hem de mirar això i treballar al costat de les persones que tenen aquest problema concret; i alhora mirar la resta de casos. Hi ha 3.300 persones que estan vivint en precarietat; perquè viure en un habitatge ocupat és viure precàriament”.

Sobre el cas concret del Carrer Fiveller, l’alcalde ha indicat que l’Ajuntament treballa per arribar a una solució; i ha repetit la seva empatia amb el propietari afectat. Serracant considera, però, que lleis com la dels ‘desnonaments exprés’ o ‘llei Ciuró’, no solucionen el problema. “És cert que la justicia és lenta. És cert que calen més mecanismes”, ha dit l’alcalde, “però la llei Ciuró no aporta novetats suficients; i l’experiència ens ho demostra”. El batlle ha dit també que la majoria de casos de petits propietaris particulars se solucionen amb facilitat, i que la prioritat de les administracions ha de ser la gent que es veu obligada a ocupar.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top