Ciutat

La Generalitat estudiarà si fer pagar el rescat als dos excursionistes perduts

Un bomber durant la cerca dels dos excursionistes // FOTO: ACN

La Generalitat de Catalunya estudiarà si farà pagar o no el cost del rescat als dos excursionistes trobats amb vida ahir a Puigpedrós. Tal com va informar Frances Boya, Cap de la Regió d’emergències de la Catalunya Central, hi hauria la possibilitat de sancionar als excursionistes ja que van ignorar els clars consells que se’ls va donar des del refugi.

Abans de prendre aquesta decisió, però, els Bombers de la Generalitat emetran un informe per determinar en quines circumstàncies es va produir el rescat. Es tracta d’un informe previ abans que el Departament d’Interior decideixi si obre un expedient administratiu que acabi en sanció. Els Bombers analitzaran què va passar exactament, si els dos excursionistes van ser avisats, si no van fer cas i si es pot considerar que hi va haver una imprudència.

La normativa diu que si el rescat es produeix per una imprudència del propi excursionista, aquest hauria de fer-se càrrec dels costos del rescat. Concretament, la llei preveu castigar amb el pagament del rescat si es té una conducta imprudent per no portar l’equipament adeqüat, anar a una zona perillosa i expressament senyalitzada o donar falsos avisos.

Calcular el cost del rescat va en funció de les hores i dels efectius que s’hi dediquin. “Tenint en compte que activar un helicòpter costa 3120 € l’hora, cada bomber 41€/hora i cada vehicle 53€/hora, només cal sumar”, indiquen des del 3/24, de Televisió de Catalunya. Fins avui, la Generalitat només ha exigit en vuit ocasions que els rescatats es féssin càrrec de les despeses.

Tal com va explicar al D.S. Ferran Martínez, director de l’Escola de Muntanya de la Unió Excursionista de Sabadell, l’accident s’hauria pogut evitar amb uns coneixements previs de la muntanya. Segons Martínez, “no es tracta d’aprendre una llista de consells sinó formar-se, adquirir coneixements, i aprendre de la muntanya de forma progressiva.

Comentaris
To Top