Ciutat

Aprendre a tenir criteri mediàtic

Un alumne de l'institut Sant Nicolau fent una pregunta a l'alcalde, Maties Serracant / victòria rovira

Vivim en l’era de les fake news. Rebem més informació que mai, però estem més desinformats que mai. Hi ha qui ho anomena infoxicació –informació+intoxicació–, i no n’és una mala definició. Els mitjans locals som els que potser estem més allunyats d’aquest fenomen, però no ens podem relaxar. Per contra, els mitjans locals també som els que estem més a prop dels ciutadans i podem ajudar a combatre aquesta infoxicació amb una mica de pedagogia.

Des de l’inici de curs, el Diari de Sabadell i Ràdio Sabadell –a través del seu projecte SBD Ràdio Lab– ens hem sumat al projecte de Ciutat i Escola de l’Ajuntament de Sabadell amb el Taller de Periodisme multimèdia per a alumnes d’ESO dels instituts de la ciutat. L’objectiu és que els estudiants que s’hi hagin apuntat facin un tast de com s’elaboren les notícies i adquireixin nocions mínimes per saber llegir i escoltar informacions periodístiques amb criteri.

El primer institut que ha fet el Taller de Periodisme multimèdia ha sigut el Sant Nicolau, i el resultat de la seva feina és la que es va emetre ahir a la tarda a Ràdio Sabadell –i que es pot recuperar amb el podcast–, i que es pot llegir a la pàgina 13 del Diari d’aquest dissabte, 3 de novembre i en aquest enllaç.

Les primeres hores del taller les vam dedicar la directora de SBD Ràdio Lab, Montse P. Creus, i jo, el director del D.S., a explicar els conceptes bàsics de la comunicació i dels gèneres periodístics. Després vam passar a preparar l’entrevista, en aquest primer cas ha sigut a l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i els alumnes van ser els que van pensar quines preguntes li volien fer.

El dia 16 d’octubre l’alcalde va anar en persona a les instal·lacions de l’Agrupació Pedagògica Sant Nicolau –sol i en bicicleta– per sotmetre’s a les preguntes d’una vintena d’estudiants de tercer d’ESO. Van ser tres quarts d’hora d’entrevista/conversa en què Serracant va respondre totes les preguntes. Després va ser el moment de transcriure l’entrevista i retallar-la perquè cabés en l’espai del D.S. assignat. Van ser els mateixos alumnes que van anar eliminant aquelles parts de l’entrevista prescindibles fins a quedar-se amb allò que més els interessava. També van fer l’exercici d’escollir el titular: primer van triar set frases de l’entrevista, i sobre aquestes declaracions van anar votant fins a seleccionar el titular i els dos destacats.

Pel que fa a la ràdio, l’entrevista sí que es va emetre sencera, i els alumnes van escriure l’entradeta i els comiats, i llavors tres d’ells van ser els encarregats de locutar-ho per poder-se emetre.

Durant aquest curs 2018/19 hi haurà cinc Tallers de Periodisme multimèdia més, i tots ells seran publicats al D.S. i emesos per Ràdio Sabadell.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top